Wim Claeys is een Gentse cabaretier die samen met zijn kinderkoor een ludiek liedje zingt: "In ons kot". Het nummer beschrijft op grappige wijze hoe het met kinderen gaat als ze veel thuis zitten bij mama en papa tijdens een lockdown. Hij brengt het nummer nu officieel uit en brengt zo een vrolijke muzikale noot tussen alle warme initiatieven van de Warmste Week.

 

 

 (Foto/©Guy Kokken)

 

Voor de Warmste Week worden overal initatieven uit de grond gestampt die anderen kunnen helpen.

Gentenaar Wim Claeys helpt ook door een beetje vrolijkheid te brengen in de vorm van een ludiek Gents liedje.

Hij is muzikant en cabaretier én een fervente voorstander van het in stand houden van het Gentse dialect. Dat doet hij door onder andere kinderen het Gents aan te leren. Met zijn kinderband De Stemband brengt hij het liedje "In ons kot".

Daarin zingen kinderen hoe het thuis ging en gaat tijdens de eerste en de huidige lockdown.

Ocharme die kinderen, ze moeten nu altijd braaf zijn bij de mama en de papa - Cabaretier Wim Claeys

Claeys zingt met de kinderen in de band oude Gentse liedjes. Maar af en toe schrijft hij eens een nieuw liedje:

"Het nummer 'In ons kot' heb ik geschreven tijdens de eerste lockdown.

Toen moesten de ouders nog veel helpen bij het huiswerk en werd er nog digitaal lesgegeven", zegt Claeys. "Ik dacht vaak, ocharme die kindjes, die moeten heel de dag thuis zijn bij mama en papa en altijd braaf zijn.

Dus heb ik een liedje geschreven voor die gasten."

Oud Gents

Claeys heeft het lied aangeleerd aan de kinderen van zijn kinderkoor "De Stemband". Toen de tweede lockdown een paar weken geleden startte, besloot hij het lied officieel uit te brengen.

Maar Gents leren aan jonge kinderen is niet altijd evident, zegt hij: "Het oude Gents dat de arbeiders vroeger spraken, is er helemaal aan het uitgaan.

Die kinderen kennen dat niet. Als ik plat Gents spreek tegen hen, dan verstaan ze mij zelfs niet. De kinderen leren enkel het Gents van de liedjes, zo hoop ik dat de echte oude Gentse liedjes blijven verder leven."

 Als we terug mogen samen zingen, dan vliegen we er gewoon weer in - Cabaretier Wim Claeys

Tijdens deze lockdown kunnen de kinderen van De Stemband niet samenkomen en dat heeft gevolgen: "Ze spreken het Gentse dialect al niet automatisch, en als we terug samenkomen na een tijd dan merk je direct dat ze het niet meer kunnen.

Dan is het terug opnieuw beginnen. Maar ik werk heel graag met de kinderen en ik blijf enthousiast. Als we terug mogen samen zingen, dan vliegen we er gewoon weer in."

 

Didier De Wever

Bron VRT - Radio 2