Naar aanleiding van de Werelddag Dementie op maandag 21 september 2020 roept de Stad Gent geëngageerde 55-plussers op om zich te melden. Een onderzoeksgroep van Imec en Ugent zoekt immers nog testpersonen voor een innovatieve app die cognitieve moeilijkheden detecteert.

 

Mict, een onderzoeksgroep van Imec en UGent, werkt momenteel aan het project ‘smartphone voor vergeten’.

De onderzoeksgroep ontwikkelde een innovatieve app die signalen van cognitieve moeilijkheden en achteruitgang bij 55-plussers detecteert.

De app heet 'mobile DNA' en registreert gedurende 6 maanden of langer hoe iemand zijn of haar smartphone gebruikt. Als de gebruiker bijvoorbeeld plots moeite heeft om te navigeren, kan dat een aanwijzing voor cognitieve achteruitgang zijn.

 

Voor dit onderzoeksproject zijn nog deelnemers gezocht: 55-plussers met een Android-smartphone. De privacy van de deelnemers is gegarandeerd, de app heeft geen toegang tot berichten, e-mails of foto’s. Bij bezorgdheden of problemen staan de onderzoekers klaar voor extra begeleiding en eventuele doorverwijzing naar professionele hulp.

'De Stad Gent engageerde zich begin 2019 als dementievriendelijke stad, samen met een breed netwerk van partners.

We willen mensen met dementie meer zelfzeker maken, beter begrepen en meer gerespecteerd. Naast verschillende geplande activiteiten, brengen we naar aanleiding van de Werelddag Dementie een innovatief onderzoeksproject onder de aandacht, dat nog op zoek is naar deelnemers.' - Rudy Coddens, schepen van Gezondheid en Ouderenbeleid

Activiteiten

'Dementievriendelijk Gent', een samenwerking van de Stad Gent en verschillende partners, organiseert deze en volgende week verschillende activiteiten naar aanleiding van Werelddag Dementie. In 'Brasserie in compagnie' kunnen personen met dementie en hun mantelzorgers bijvoorbeeld voor een zacht prijsje stijlvol dineren.

En het orkest De Ledebirds neemt de bewoners van woonzorgcentrum De Vijvers mee op een muzikale wandeling.

 

Didier De Wever