Sedert 2014 houdt het Kerstcomité Desteldonk op tweede Kerst (26 december) hun jaarlijkse Kerstparade. Deze 8e editie zou eigenlijk een jubileumeditie moeten geweest zijn indien corona er niet twee jaar een stokje voor stak.

Het aantal deelnemers (aanvankelijk een vijftiental) liep door de jaren heen gestaag op tot de vorig jaar record brekende editie en de teller stopte op 325 deelnemers. Anno 2023 had men met ietsje meer dan 300 deelnemers toch ook een meer dan behoorlijke opkomst. Niet verwonderlijk wanneer men weet dat deelnemers zowel van over de provincie- als landsgrenzen komen. Dat de weergoden dit evenement gunstig gestemd zijn was duidelijk. Een droge en warme avond in lang, dat hadden we niet durven hopen. Het talloze opgekomen publiek langs het hele traject, zij het langs de straat of in eigen voortuin, was daar het bewijs van.

Een tractor Kerstparade houdt in dat met lichtjes, toeters en bellen versierde tractoren, vrachtwagens en andere praalwagens, in een soms nogal “luidruchtige” optocht hun eigen en aanpalende gemeenten doorkruisen. Landbouwers, bedrijven, verenigingen, enz doen hun uiterste best om voor een mooi spektakel te zorgen. Uiteraard gaat zo'n stoet door op een vooraf gepland traject. Dit jaar koos de organisatie voor een andere startplaats en samenkomst van de deelnemers zodat de start niet meer gehinderd werd. Ook geen drassige weides meer dit keer. Dit alles resulteerde in een vlottere start en verloop van de parade. Een goede verbetering.

Het werd een opnieuw ware volkstoeloop in onze straten. Honderden mensen trotseerden de kilte van de avond langs het parcours. Bewoners zaten al dan niet in tentjes rond de vuurkorf, goed voorzien van drankjes. Gelukkig was er geen regen deze keer.

Men krijgt er een goed gevoel van om die “sfeerstraten” in uw gemeente zo te zien ook al is het maar eens per jaar.

De aankomst werd ook deze keer gepland op de terreinen van de familie Stevens te Desteldonk dorp. Een grote verwarmde tent. Vrijwilligers in de friet- en hamburger tent voorzagen de hongerige magen van de nodige spijs.. De kerstman deelde kadotjes uit voor onze allerkleinsten.

Een warm woord van dank gaat uit naar het Kerstcomité Desteldonk dat samen met zijn vrijwilligers en het politiekorps de hele avond naar een prachtig eind leidden.

Klik op de links hieronder voor alle foto's

Kerstparade Desteldonk 2023 (deel 1)

Kerstparade Desteldonk 2023 (deel 2)

Kerstparade Desteldonk 2023 (deel 3)

Artikel en foto's: Marc De Clercq