Ieder jaar tref je ze in januari aan de supermarkten, in straten en op pleinen: de vrijwilligers van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden).

Met het corona-gevaar is die manier van campagne voeren niet meer mogelijk. Daarom verspreiden vrijwilligers vanaf  december tot aan het campagne-weekend van 16 en 17 januari overal in Vlaanderen lepels via de Keten voor Goed Eten op een coronaveilige manier.

Het Gentse College van van Burgemeester en Schepenen wil de campagne persoonlijk ondersteunen en dat doen ze met een heel goede reden.

 

Goed eten: een bedreigd recht

Dit jaar voert Rikolto immers  campagne onder de slogan “Goed eten is een recht”. Maar dat recht is, mede door de coronacrisis, verre van evident.

“Wereldwijd zien we dat het aantal mensen dat zich niet fatsoenlijk kan voeden weer toeneemt”, zegt  Sarah Ginsberg, vrijwilliger voor Rikolto Gent.

 “Het Wereldvoedselprogramma verwacht dat het aantal mensen in acute hongersnood zal verdubbelen van 135 naar 270 miljoen.”

Het is niet enkel een verhaal van armere landen. “Ook in Gent maakt de coronacrisis meer gezinnen kwetsbaar. Goede voeding dreigt dan een luxe te worden”, zegt Schepen bevoegd voor voedsel, Tine Heyse.

“Met de stad werken we graag samen met organisaties zoals Rikolto om te zorgen dat iedereen tot gezond en gevarieerd eten.” In Gent zette Rikolto trajecten op met onder andere Atheneum Gentbrugge, Nieuwen Bosch Humaniora, Sint-Pietersinstituut en de Steinerschool om gezonde en duurzame voeding een centrale plaats te geven op school.

Die ervaringen vormen mee de basis om op stadsniveau een beleid uit te werken voor alle scholen. Via het project Food smart cities van Rikolto wisselen we hierrond ook uit met steden in Latijns-Amerika, Afrika en Azie”.

 

Keten voor goed eten

De missie van Rikolto klinkt nu dus relevanter dan ooit: goed eten voor iedereen, overal, vandaag en morgen.  En daarom steunt het College van Burgemeester en Schepenen graag de keten voor goed eten.

Concreet zullen sympathisanten van Rikolto 20.000 lepels verspreiden over heel Vlaanderen. Een actiedoos met 10 lepels wordt op een coronaveilige manier doorgegeven, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of aan de voordeur.

Als de keten bij jou passeert, haal je er één lepel uit. Daarmee kan je bij jou thuis voor goed eten zorgen. Je wordt ook gevraagd om Rikolto te steunen met een gift via de website. Zo draag je wereldwijd bij dragen aan het recht op goed eten.

Vervolgens geef je de doos met de overige lepels weer door. www.rikolto.be/keten 

 “Dit is een actie die veel mensen verbindt in solidariteit, zonder hen fysiek samen te brengen. Daar kunnen we niet genoeg van hebben. We zullen met het college van van Burgemeester en Schepenen een doos met lepels symbolisch doorgeven maar we starten ook ieder een eigen keten op”, aldus Tine Heyse.

 

Didier De Wever