Elf Gentse cultuurhuizen hebben op maandag 17 december 2018 het 'Familiemanifest' ondertekend. Dat inclusieve manifest is een campagne van de Vlaamse organisatie Publiq die de familievriendelijkheid in de cultuursector moet stimuleren. Want hoewel misschien niet iedereen zich thuis voelt in een museum, bibliotheek of cultuurhuis: alle families hebben het recht om te genieten van cultuur

 

De stedelijke Gentse cultuurhuizen die het manifest ondertekenen zijn het Design Museum, De Centrale, het Huis van Alijn, MSK, S.M.A.K., het Industriemuseum, het STAM en de Sint-Pietersabdij maar ook het Gravensteen, Muziekcentrum De Bijloke en bibliotheek De Krook.

 

Zo lanceert het MSK Gent begin volgend jaar een nieuw, permanent aanbod voor families. In het museum worden binnenkort doe-kisten verspreid waarin families opdrachten, verhalen en activiteiten vinden op maat van kinderen van verschillende leeftijden. Zo kan de familie samen de kunst ontdekken, probleemloos en met alle materialen ter plekke voor handen. Het nieuwe aanbod zal bovendien in grote mate taalvrij zijn, zodat het bruikbaar is voor elke bezoeker ongeacht hun achtergrond.

 

25 actiepunten

 

Het Familiemanifest omvat 25 mogelijke actiepunten rond familievriendelijkheid waarmee cultuurhuizen aan de slag kunnen. De actiepunten helpen om drempels weg te halen, zodat bijvoorbeeld ook families in armoede of met een migratieachtergrond zich welkom voelen om deel te nemen aan het cultuuraanbod.

 

De actiepunten zijn helder, praktisch en concreet en zijn meestal op korte termijn en met weinig middelen uitvoerbaar. Zo peilt het Manifest bijvoorbeeld of zowel vrouwen als mannen toegang hebben tot de verzorgingstafel en of er steeds duidelijk vermeld wordt wat iets kost, zodat er geen onverwachte kosten opduiken. Er wordt gevraagd om heldere en praktische informatie te geven op maat van kinderen, er wordt onderzocht of er hoekjes zijn in het cultuurhuis waar gezinnen met kinderen even tot rust kunnen komen en of er zelf eten kan meegebracht worden of een fles kan opgewarmd worden.

Huizen die het Manifest ondertekenen, krijgen ook ondersteuning via kennisuitwisseling en inspiratie met good practices. Er zijn drie manifesten met verschillende actiepunten: ze richten zich op musea of erfgoedhuizen, bibliotheken en cultuurcentra of andere cultuurhuizen.

'Onze Gentse musea en cultuurhuizen leveren al jaren heel veel inspanningen om een kindvriendelijk aanbod te voorzien. Met de ondertekening van dit Familiemanifest geven ze te kennen dat ook zij blijvend willen inzetten op Gent, kind- en jeugdvriendelijke stad. Investeren in families is investeren in de toekomst: kinderen maken van jongs af aan kennis met kunst, erfgoed en cultuur. Ze komen later terug en brengen misschien wel de rest van hun familie mee. Zo bereiken we een nieuw, ruimer en diverser publiek.'

 

Op stap met de kinderen tijdens de kerstvakantie

De Gentse stedelijke cultuurhuizen zetten hun engagement voor het familiemanifest alvast om in daden en rollen de rode loper uit voor families en kinderen tijdens de eindejaarsperiode.

 

 
AGENDA:

Met de kinderen naar de Gentse cultuurhuizen tijdens de kerstvakantie

De Gentse stedelijke cultuurhuizen rollen de rode loper uit voor families en kinderen tijdens de eindejaarsperiode. Hieronder vindt u een uitgekiend, specifiek aanbod voor de kerstvakantie, helemaal op maat van ouders, grootouders en kinderen

 

Het Design Museum Gent

Het Museumspel Design op kindermaat, daar zorgen de Playmobilfiguren voor. Via het Museumspel ontdekken kinderen al spelend de collectie. Geen ellenlange

teksten, maar een zoektocht naar panda’s, piraten en koningen die vertellen over hun favoriete object.

 

Children’s Choices

Hoe kijken kinderen naar designobjecten? Zeven kinderen verkenden de museumcollectie en kozen een voorwerp dat hen bijzonder aanspreekt. Luister naar hun verhaal en bekijk de objecten in de opstelling met een andere blik! Met het boekje Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet als leidraad ontdek je met jouw kroost spelenderwijs tien objecten in Object Stories.

 

Familierondleiding

‘Ik kijk, ik luister, ik ruik, ik voel, ik proef …’ Op een interactieve manier ontdekken kinderen (5+) met hun ouders of grootouders met al hun zintuigen het verhaal achter designvoorwerpen. Leer kijken en denken als ontwerpers!

 

Huis van Alijn

Het Huis van Alijn organiseert een kerstzoektocht voor kinderen vanaf 4 jaar en hun (groot)ouders en een leuk aanbod aan poppentheater met Pierken - Flipke Flap, Floriaan de dromenreus en De toverboom.

 

MSK

In het MSK zijn er kerstateliers voor kleuters (4-6 jaar) en kinderen (7+) (inmiddels volzet). Kinderen gaan op ontdekking in de museumzalen en laten zich inspireren door de ridders, garnaalvissers, advocaten, clowns, kokkinnen en kunstenaressen aan de muren om nadien zelf aan de slag te gaan in het atelier.

 

S.M.A.K.

Het S.M.A.K. organiseert een ontdekkingstocht Raoul De Keyser | oeuvre voor kinderen van 6 t.e.m. 12 jaar, de workshop B.E.E.L.D. The Photographic voor kinderen van 8 t.e.m. 12 jaar en een ontdekkingstocht Broodthaerskabinet voor kinderen van 6 t.e.m. 12 jaar.

 

Industriemuseum

In het Industriemuseum maakt men kennis met het museumspel ‘Over mensen en machines’ voor kinderen van 1,5 t.e.m. 12 jaar. Met een leuk werkboekje vol opdrachten ga je met het hele gezin op pad in de tentoonstelling. Zo boots je geluiden van machines na, zet je de stoommachines in gang of voel je aan de verschillende stoffen in de expo.

STAM - Stadsmuseum Gent

In het STAM kan je aan de slag met het Doe-boekje ‘Cuberdanny zoekt een toren’ voor (gezinnen met) kinderen van 7 t.e.m. 12 jaar. Terwijl je in de zalen doorheen het verhaal van Gent loopt, kan je alle vragen beantwoorden van deze cuberdon op pootjes.

 

Historische Huizen Gent - Gravensteen

Vind Uhtred! Er zijn Vikingen in het Gravensteen! De hoofdrolspeler is de jonge Uhtred, maar… voor hem is het kasteel de ideale locatie voor zijn favoriete spelletje: verstoppertje. Op zoek naar Uhtred dus, die zich op de gekste plaatsen verstopt kan hebben. Met zijn besneeuwde en fonkelende kerstbomen, warme vreugdevuren en ja, zelfs een waar Vikingschip, betovert het Winterwonderkasteel in Vikingsfeer jong en oud…

 

Historische Huizen Gent - Sint-Pietersabdij

De Expo:: Lang leve de muziek!, dé feelgood tentoonstelling van het jaar, brengt plezier voor de hele familie, zelfs voor de jongsten. Met het gratis doe-boekje steken kinderen spelenderwijs heel wat op over onze rijke Nederlandstalige muziekgeschiedenis. De Meet & Greets met Bumba, Kaatje en Mila krijg je gratis bovenop je inkomticket. Poppentheater Magie brengt drie weekends op rij poppentheater van de bovenste plank. Met Hans en Grietje, Circus Taraboni en De Kikkerprinses is jolijt en spanning verzekerd. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

 

De Centrale

In de Centrale is er op 20 december Radio Xmas.

Dit pluralistisch schouwspel dompelt zowel platgedraaide kersthits als buitengewone wintersongs in een akoestisch sausje. De kalkoen denkt u er best zelf bij. Of juist niet.

Deze vier topmuzikanten verlichten maar wat graag de donkerste periode van het jaar met hun frivole en Keltische folk. Omdat midwinter de ideale tijd is voor reflectie, passeren ook filosofische overschouwingen en zelfs geschiedkundige weetjes de revue… O' Come All Ye Faithful!

 

Met:

  • Neeka 'Kreeg ooit in Humo de stempel van België's beste zangers.'

  • Tom Theuns 'Multi-instrumentalist en singersongwriter van Ambrozijn.'

  • David Munnelly 'Ierse trekzakvirtuoos die niemand onbewogen laat.'

  • Koen Garriau 'Haalt voor Radio Xmas zijn baritonsax vanonder het stof.' Op 25 december is er het Kerstboombal.

Kerstdag vraagt om gezelligheid, glühwein, warme choco en pakjes vol liefde. Gelukkig zijn die er in overvloed op Kerstboombal…

Dans de kerstkalkoen, de tofufondu, de faux en de foie gras eraf samen met uw vrienden en drie fantastische groepen!

 

LYRADANZ maakt de trip uit Italië om ons te verwarmen op deze Kerst. Zeventig snaren tegelijk om bij weg te dromen…

MONSIEUR FRUITS speelt een uniek bal en dat geheel en al solo met zijn gitaar en zijn stem. Op de grens tussen Georges Marley en Brassens… Een feest voor de dansliefhebber!

 

BARGAINATT: deze jonge Franse goden van de folkmuziek speelden op Boombalfestival de pannen van het dak en zijn van plan dit fijntjes over te doen naast onze kerstboom. Ze zijn de kerstlichtjes en spelen de cadeautjes van de avond!

Op 26 december en 28 december is ‘Een groot familiegeheim’ geprogrammeerd: De Russische folkloregroep Sadko onthaalt de Kerstman met een Nieuwjaarsvoorstelling.

 

Muziekcentrum De Bijloke

Muziekcentrum De Bijloke brengt ‘Symfonie voor valse noot’, een familieconcert (6+) van Symfonieorkest Vlaanderen en Raf Walschaerts. Inclusief een actief voorprogramma volledig op kindermaat. Dit concert is inmiddels uitverkocht. Er is een opkomst van bijna 1.000 mensen, waarvan de helft kinderen.

 

De Krook

December en januari staan in de bibliotheken in het teken van ‘#daaromleesik’ en ‘Mooi, lezen is mooi!’ Een festival, leestest en expo rond 7 leesmotivaties/leesprofielen.

 

In de kinderbibliotheek: (groot)ouders kunnen er met hun (klein)kinderen ‘Narnia- gewijs’ door een kleerkast wandelen: je ontdekt er vier droomwerelden vol sprookjesfiguren, helden, deugnieten en wonderlijke wezens.

Dankzij de immense collectie van Bibliotheek De Krook en de wijkbibliotheken – zo’n

160.000 items, nog steeds aangroeiend , kunnen kinderen het hele jaar door ontdekkingen doen en leesplezier beleven.

 

Kinderen die tijdens het najaar met de klas de bibliotheek bezocht hebben, kregen een spaarkaart mee om met het hele gezin naar de bib te gaan. Ze kunnen er

telkens een punt ‘Opdracht vervuld’ mee sparen, voor een leuke verrassing.

In elke bibliotheek krijgen gezinnen De Krookkrant mee, met een katern ‘Krookodillenkrantvoor kinderen, waarin ze zelf aan het woord komen als ‘expert’ of ‘inspecteur’ - ook met spelletjes of knutseltips rond het maandthema.

 

En het nieuwe jaar…

Het verteluurtje in De Krook – elke 1ste en 3de zaterdag van de maand – gaat in 2019 opnieuw van start op 5 januari. De creaworkshop – elke 2de en 4de zaterdagnamiddag – herstart (na 22 december) op 12 januari. ‘Luisterende oortjes’, voor voorlees-woensdagnamiddagen in alle bibliotheken, gaan (na 19 december in Sint-Amandsberg) opnieuw van start op 9 januari.

 

Verder is het uitkijken naar de Jeugdboekenmaand (maart) rond vriendschap: 30 Gentse klassen (lager onderwijs) zijn in de pen gekropen om brieven te schrijven naar andere klassen, schrijvers en bekende personen. Alle klassen kunnen in de bib aan een spel deelnemen. Tijdens het slotfeest op zaterdag 30 maart zijn alle kinderen met hun familie welkom.

Meer info: https://www.familiemanifest.be/

Gentse Musea: http://degentsemusea.be/

 

Didier De Wever