Op vrijdag 22 maart 2019 werden op het Gentse Sint-Baafsdorp Nomadische Bomen geïnstalleerd. De bomen blijven niet staan, maar zullen enkele keren per jaar richting centrum reizen. Dankzij het project, dat tot stand kwam met middelen van het Burgerbudget, wordt telkens groen voorzien op andere plekken in de binnenstad.

Reizende bomen

De Nomadische Bomen vormen een reizend bos dat doorheen de kernstad kan migreren. Het bos is een verzameling van zes meerstammige bomen, die dankzij de esthetisch vormgegeven boombakken in staal de hele stad zal helpen bloeien. Het project werd ingediend door beeldend kunstenaar Karel Verhoeven en landschapsarchitect Thomas Paelinck, die samen de vzw Nomadic Trees vormen. Maar liefst 675 Gentenaars brachten hun stem ervoor uit. In december 2017 kende de Stad Gent een budget van 110.000 euro toe aan de initiatiefnemers om het project te realiseren.

'Nomadic Trees moet de stad doen leven en kleur geven. De boombakken zijn daarom ontworpen in verschillende hoogtes en kleuren, en zijn afgewerkt met houten zitelementen.'

 

Ook met de praktische uitwerking werd rekening gehouden. Twee extra schakelmodules zorgen voor nog meer zitgelegenheid en verbinden de elementen onderling. Zowel de boombakken als de schakelmodules zijn verplaatsbaar en kunnen in de toekomst worden ingezet in de stadskern.

'Dankzij onze mobiele modules kan het bos door de kernstad reizen. De bomen zijn op zoek naar een leuke plaats om lucht te zuiveren, voor een langere periode of om er even kort te verblijven. Ze bieden schaduw aan passanten, interessante plekjes voor insecten en vogels, en zijn een leuke zit- of speelgelegenheid voor jong en oud.'

Sint-Baafsdorp als uitvalsbasis

De uitvalsbasis van de Nomadische Bomen wordt Sint-Baafsdorp, een plein vlakbij het stadscentrum. De Nomadische Bomen zullen Sint-Baafsdorp een heel andere uitstraling geven, en zorgen voor een welgekomen groene invulling die de leefkwaliteit van de bewoners positief kan beïnvloeden. Dankzij de Nomadische Bomen wordt de binnenplaats een leuke ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners, en de ideale groene omgeving voor de vele omwonenden.

 

Vanaf Sint-Baafsdorp zullen de bomen enkele keren per jaar richting centrum reizen om groen te voorzien op andere plekken in de binnenstad. Een eerste dergelijke verhuizing is voorzien in mei, richting de vernieuwde Reep en het Bisdomplein.

'Gent is na Antwerpen de meest verharde Vlaamse stad. Gentenaars willen terecht meer groen op straten en pleinen, en de Stad Gent maakt volop werk van vergroening en ontharding. De rondreizende bomen vormen een extra impuls. Ze geven zuurstof aan de stad en kunnen ontmoeting stimuleren op plekken waar je het niet verwacht. De Nomadische Bomen komen er dankzij twee creatieve Gentenaars, met steun van het Burgerbudget. Het project is een prachtig voorbeeld van co-creatie.

Meer info op de website van vzw Nomadic Trees: https://ookmijn.stad.gent/burgerbudget/voorstellen/nomadic-trees-nomadische-bomen-voor-de-binnenstad.

Didier De Wever