De Gentse Museumnacht van 2 december 2021 verschuift naar een nader te bepalen datum in het voorjaar van 2022. De huidige coronasituatie laat een dergelijk evenement momenteel niet toe. 'Late Donderdag', de maandelijkse avondopening van de musea, gaat wél door.
Tijdens de jaarlijkse Museumnacht openen alle Gentse musea gratis de deuren voor een nachtelijk bezoek. Gezien de huidige epidemiologische situatie vragen de medische experten om contacten zoveel mogelijk te beperken. Daarom heeft de Stad beslist om de Museumnacht uit te stellen naar het voorjaar van 2022.
Onze musea werken coronaveilig en blijven open. Een grote volkstoeloop – zoals dat meestal het geval is tijdens de Museumnacht – willen we vermijden. Uitstel is geen afstel. Als de situatie het in het voorjaar van 2022 toelaat, komt de Museumnacht er alsnog.Sami Souguir, schepen van Cultuur
Het uitstel wil niet zeggen dat de musea op 2 december de deuren niet openen. De eerste donderdag van elke maand vindt traditioneel 'Late Donderdag' plaats, waarbij de musea uitzonderlijk tot 22 uur de deuren openen. Met mondmasker zijn de musea veilig te bezoeken. Elk museum beperkt ook het aantal bezoekers.
Behalve de stadsmusea (STAM, MSK, S.M.A.K., Huis van Alijn, Industriemuseum, Design Museum Gent en De Wereld van Kina) zouden ook het Gents Universiteitsmuseum (GUM), Museum Dr. Guislain, Kunsthal Gent en de Sint-Pietersabdij deelnemen aan de Museumnacht.
De nieuwe expo in het Industriemuseum in Gent opent niet toevallig op vrijdag 26 november 2021, ofwel Black Friday. ‘Kassa kassa!’ neemt bezoekers mee op een tijdreis doorheen het winkellandschap van 1850 tot vandaag. Er is zelfs een replica van een kruidenierswinkeltje uit de jaren 60.
Na de geslaagde fototentoonstelling met fotograaf Alexander Dumarey zet het Industriemuseum in Gent vanaf vrijdag 26 november een nieuw thema in de kijker. Tot zondag 28 augustus kunnen bezoekers er kennismaken met de geschiedenis van consumptie en distributie van de voorbije 150 jaar. 'Kassa kassa!' is een expo met een flinke brok nostalgie die tegelijk stilstaat bij het koopgedrag van nu.
Nostalgie
Er valt heel wat te bewonderen, maar bezoekers zullen zich ongetwijfeld meteen aangetrokken voelen tot de vintage reclameborden in email en ’t Winkeltje middenin de tentoonstelling. Dat is een replica van een kruidenierswinkeltje uit de jaren 60. Stapels conserven, bokalen vol snoepgoed en die typische, oude weegschaal op de toonbank maken het plaatje af.
Deze expo is niet alleen nostalgisch. Kassa kassa! nodigt ook uit tot reflectie over de massaconsumptie en wegwerpcultuur die deze eeuw typeren. Vroeger werd niet alles zomaar weggegooid. Mensen lieten kapotte spullen herstellen, zoals radio’s of fietsen. Vele zaken gingen een leven lang mee. Denk ook aan de Tupperware-potjes. Ann Van Nieuwenhuyse, directeur Industriemuseum
Van fabriek tot winkelrek
De expo gunt de bezoeker ook een blik in de machinerie die bij consumptie komt kijken. Hoe geraken spullen van de fabriek tot in het winkelrek? Hoe worden consumenten verleid? Gaan we nog naar de winkel of laten we alles thuis leveren? Heel wat winkel- en distributievormen passeren de revue, van de hondenkar waarmee melk werd rondgebracht tot de cargobikes die tegenwoordig pakjes tot in elke huiskamer fietsen.
Het is niet toevallig dat deze tentoonstelling opent op Black Friday. Op een moment dat iedereen bezig is met online kortingen en digitale winkelmandjes neemt het Industriemuseum ons mee naar een tijd waarin elke wijk zijn eigen buurtwinkeltje had en de melkboer zijn ronde deed. Sami Souguir, schepen van Cultuur
Op de openingsdag, vrijdag 26 november of Black Friday, gooit ook het Industriemuseum symbolisch met kortingen. Tussen 10 en 16 uur worden die dag krasloten uitgedeeld in de Gentse winkelstraten. Elk kraslot geeft recht op een korting bij aankoop van een museumticket.
Tijdens de vierde editie van de Week van de Pollepel, van maandag 22 tot en met vrijdag 26 november 2021, zijn er tal van activiteiten in de acht erkende sociale restaurants in Gent. Bovendien maken bezoekers kans op bronzen, zilveren of gouden bestek, goed voor een gratis maaltijd voor twee, vijf of tien personen.
Sociale restaurants in de kijker
Tijdens de Week van de Pollepel staat alles in het teken van de acht erkende sociale restaurants in Gent: Eetcafé Toreke, Balenmagazijn, Parnassus, Poorthuis, 't Oud Postje, Ikook De Knoop en Ikook Nieuw Gent. Voor het eerst is ook Villa Ooievaar in Wondelgem van de partij.
Er staan tal van activiteiten op het programma, van muziekoptredens tot een wereldkeukenfestijn, winterfeest en workshops voor kinderen. Bijzonder dit jaar is dat bezoekers kans maken om bronzen, zilveren of gouden bestek te winnen, goed voor een gratis maaltijd voor twee, vijf of tien personen.
Sociale restaurants vervullen een cruciale rol om armoede en uitsluiting in Gent te bestrijden. Mensen met een lager inkomen kunnen er terecht voor lekkere, betaalbare en gezonde warme maaltijden, maar iedereen kan komen proeven van de warmte. De restaurants zijn ook ontmoetingsplaatsen om te keuvelen met vertrouwde of nieuwe gezichten uit je buurt.Rudy Coddens, schepen van Armoedebestrijding, Sociaal Beleid en Gezondheid
Wat zijn sociale restaurants
Sociale restaurants dragen zowel via jobs als via betaalbare voeding bij tot armoedebestrijding. Mensen met een beperkt budget eten er aan een lager tarief (via de Uitpas) én het zijn sociale werkplekken waar mensen die (nog) niet klaar zijn voor de reguliere arbeidsmarkt begeleid worden om hun talenten te ontwikkelen en werkervaring op te doen. De erkenning door de Stad Gent houdt in dat de Stad het sociaal tarief financiert en mee investeert in de begeleiding van de medewerkers.
Wie in een sociaal restaurant gaat lunchen, geeft kansen aan mensen voor wie werken op de reguliere arbeidsmarkt geen of nog geen optie is.Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk
De vorige editie van de Week van de Pollepel, in 2019, was een recordeditie met in totaal 5.000 bezoekers, zo’n 30 procent meer dan in een gewone week. Om ook dit jaar veel mensen te overtuigen om te komen eten in een van de sociale restaurants, gingen Gentenaars Gloria Boateng en Daan Hugaert al op verkenning.
Het Van Crombrugghepark op de voormalige ACEC-site aan Dok Noord is officieel geopend. De projectontwikkelaar die er meer dan 150 appartementen mocht bouwen, moest als voorwaarde ook het park aanleggen.
Het nieuwe Van Crombrugghepark is één hectare groot en beschikt over speeltoestellen en speelheuvels, zitbanken en een speelgazon, en uiteraard ook bomen, planten en bloemenweides.
Een verlicht pad in het park verbindt de Sint-Salvatorstraat met het Carelsplein. De naam van het park verwijst naar de stoomwerk- en vlasspinnerij die er vroeger was. Om die historiek te eren, werd de oude fabrieksmuur aan de Sint-Salvatorstraat gerestaureerd en het staalskelet in het park geïntegreerd.
Projectontwikkelaar DC Belgium, die meer dan 150 appartementen mocht bouwen op de site, kreeg de opdracht van de Stad Gent om ook het park aan te leggen.
Het bedrijf staat drie jaar in voor het onderhoud, daarna wordt de groenzone kosteloos overgedragen. De Stad Gent geeft projectontwikkelaars vaak de opdracht om ook een groenzone of park aan te leggen.
Zo zijn ook bewoners van dichtbevolkte wijken verzekerd van bijkomend openbaar groen als er gebouwd wordt.
Elk stukje groene ontspannings- en ontmoetingsruimte maakt het aangenamer leven in onze dichtbevolkte stad, maar de ruimte is beperkt.
Door openbaar groen te verankeren in uitvoeringsplannen of projectontwikkelaars te verplichten groenzones te voorzien, vergroten we de tuin van de Gentenaars.Astrid De Bruycker, schepen van Openbaar Groen
Pieter Serry van slagerij Serry in de Wolterslaan in de Dampoortwijk heeft de Geiwene Foersjet 2021 voor beste 'druuge wust' in ontvangst mogen nemen. Slagerij Serry gaf 12 andere Gentse slagerijen het nakijken met een worst verrijkt met 'koantsjesvet', Tierenteyn-mosterd en L’Arogante-bier.
Pieter Serry, tweede generatie zaakvoerder van slagerij Serry in de Wolterslaan, besloot om zijn 'druuge wust' nog een stukje Gentser te maken en presenteerde een creatie verrijkt met 'koantsjesvet', Tierenteyn-mosterd en het Gentse L’Arogante-bier. De smaakjury, bestaande uit Luk De Bruyker (Pierke Pierlala), Olly Ceulenaere (Publiek), Norbert Van Speybroeck (Landsbond der Beenhouwers) en Eddy Levis (Gentsche Sosseteit), kon die Gentse toets wel smaken.
Dat Serry een koksopleiding heeft genoten, was volgens de jury bovendien klaar en duidelijk tijdens het proeven.
Op het eind was het de bijzondere smaak van de druuge wust van slagerij Serry die ons als jury overtuigde. Hier werd gezocht naar een rijker, niet zo traditioneel smaakpatroon. Geen experiment omwille van het experiment, maar een zoeken naar verfijning.
Met de jaarlijkse Geiwene Foersjet hebben we al de beste Gentse stoverij, waterzooi, Pierkesplat en mastel bekroond, en dit jaar weten we wie de beste Gentse droge worst maakt.
Een leuke én lekkere manier om de creativiteit van onze Gentse ondernemers in de kijker te zetten.Sofie Bracke, voorzitter PuurGent
Eerdere winnaars
De Geiwene Foersjet, een organisatie van PuurGent in samenwerking met de erfgoedcel van de Stad Gent, wordt al vijf jaar lang uitgereikt aan de maker van de beste versie van een Gents gerecht tijdens ‘De Week van het Gents’.
Vorige winnaars waren Brasserie Bridge (2017, Gentse stoverije), De Raadkamer (2018, Gentse woaterzuije), Kantien (2019, Gentse Pierkesplat) en Bakkerij Bernard (2020, Gentse mastel).