Easy Air Fryer
GROOTS & GEWELDIG LEKKER ETEN
auteur: Jamie Oliver
non-fictie, kookboek
uitgeverij Kosmos 2025
ISBN 978 90 439 3790 0
NUR 440
beoordeeld door Gerda Sterk
Een kookboek voor man of vrouw die graag werkt met een machine, zelfs bij het
bereiden van maaltijden?
De airfryer is een soort oven die je op het aanrecht plaatst. Jamie stelt hem
enthousiast voor op de eerste bladzijden: "een handige nieuwe keukentool... Het
gaat heus niet alleen om crispy frietjes... snel, efficiënt en relatief moeiteloos
koken...". Op de volgende bladzijde zien we een foto van een dubbele airfryer van
het merk Tefal (ook te koop in België). Van dat model gaan de recepten uit, wat dus
een ietsje aanpassen is voor wie - zoals ik - dat model niet heeft. Het is nuttig de
inleiding te lezen, anders weet je bv. niet dat hij het uitneembare rooster erin laat,
tenzij anders aangegeven. Na vijf basisingrediënten en allerlei keukengerei te tonen,
gaat hij over (na nog twee mooie titelbladzijden) op "Snelle happen", waarna een
eerder ongebruikelijke indeling in de recepten volgt. Ik noem bv. "Een tikkeltje
speciaal" of "Betere borrelhappen". Elk recept vermeldt het vetgehalte, de vezels en
alles wat iemand op dieet wil weten.
The proof of the pudding is in the eating (ik sluit aan bij de vele Engelse termen die
gebruikt worden!) en dus ging ik aan de slag met "Mosselen met knoflook-
roomsaus" (in de lijst ingrediënten vermeld als "crème fraîche"). Boven aan de
bladzijde staat vermeld voor hoeveel personen het gerecht is, hoe lang de
voorbereiding en de bereiding duren en hoeveel lades (1 of 2) er gebruikt worden.
Dit is een recept voor 1 persoon. De recepten voor 4 of 6 personen zijn zeldzaam,
want - zo zegt Oliver - "het apparaat is redelijk compact en efficiënt qua
energieverbruik, en daarom ideaal om kleine porties klaar te maken zonder de grote
oven aan te zetten". Er staat dat ik twee lades moet gebruiken en het rooster uit de
grote lade moet halen. In de kleine lade moet ik het stokbrood roosteren. 400 g
mosselen is nergens te krijgen, dus verdubbel ik de hoeveelheden. Ik rooster het
brood in de toaster i.p.v. in de tweede lade. Dit is een recept voor beginners: zie de
raadgevingen in verband met open en gesloten mosselen. Besluit: het smaakte heel
lekker, maar dit recept had ik beter in een gewone pot klaargemaakt. Mijn toestel is
niet geschikt zonder het rooster erin, want het handvat om de pot vast te pakken,
ontbreekt en het lijkt niet helemaal dicht.
Hij eindigt het boek met allerlei tips over bv. duurzaamheid en dieet. Zo raadt hij aan
niet zuinig te zijn met zuivel, maar "je moet echt voor biologisch gaan". Als hij het
heeft over "de vriezer is je beste vriend" dan blijkt weer dat het boek voor een breed
publiek is geschreven. Jamie's voedingsteam geeft twee bladzijden raad over gezond
eten en "Drink genoeg water".
In het uitgebreide register vind je alles terug.
Het is een enthousiast geschreven boek. De vele Engelse termen (crispy, sprayfles,
wirls, spicy, sticky worstjes, ...) en de voor een Vlaming vreemde ingrediënten zoals
bimi, gochjan pasta, udon, neem je er graag bij. Het is heel mooi uitgegeven, met
uitnodigende foto's en een harde kaft. Alle kookboeken voor de airfryer beginnen
met de opmerking dat het toestel méér kan dan lekkere frietjes bakken zonder te
zwemmen in olie, maar in het boek van de internationale mediafiguur, Jamie Oliver,
hebben de recepten een buitenlandse toets en het is duidelijk voor beginnelingen bedoeld