Voor een nieuw proefproject gaan Gent en Leuven samen met de UGent en KU Leuven vanaf de zomer op verschillende locaties nachtlawaai meten met slimme sensoren. In Gent gebeurt dat onder meer in de omgeving van het Sint-Pietersplein, de Vlasmarkt en Oude Beestenmarkt. Vanaf 2025 komen er experimenten om nachtlawaai tegen te gaan.

 

 

De Stad Gent, de Stad Leuven, de UGent en de KU Leuven slaan de handen in elkaar voor een proefproject met de naam ‘nudging down night noise’. Het project, dat steun krijgt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), gaat op zoek naar experimentele manieren om nachtlawaai tegen te gaan.

 

 

Gent en Leuven gaan vanaf de zomer op verschillende locaties nachtlawaai meten met geluidssensoren. In Gent gebeurt dat onder meer in de omgeving van het Sint-Pietersplein, de Vlasmarkt en Oude Beestenmarkt. In Leuven staan bijvoorbeeld de Oude Markt, het Ladeuzeplein en de Naamsestraat op de lijst. De slimme sensoren maken een onderscheid tussen verschillende types lawaai, zoals versterkte muziek of mensen die zingen of roepen.

 

Nudging

 

Op basis van de verzamelde data ontwikkelen de partners vanaf 2025 nieuwe manieren om nachtlawaai tegen te gaan. De focus ligt op ‘nudging’, waarbij mensen subtiel gemotiveerd worden om hun gedrag te veranderen. Zo werd in Leuven eerder al geëxperimenteerd met het dimmen van straatverlichting bij nachtlawaai en met lichtprojecties voor stiltezones. Leuven gaat op dat elan verder. In Gent werd dan weer gewerkt met lichtkranten met motiverende boodschappen. Bij toekomstige acties ligt de nadruk op het actief betrekken van de buurt.

 
Een bruisend uitgaansleven hoort bij Gent, maar brengt ook nachtlawaai met zich mee. Dat willen we op een positieve en motiverende manier aanpakken, niet door met de vinger te wijzen.Mathias De Clercq, Gents burgemeester
 

‘Nudging down night noise’ komt mee tot stand dankzij de steun van EFRO en de Vlaamse overheid. Zij subsidiëren het project elk voor 500.000 euro. De provincie Oost-Vlaanderen subsidieert de Stad Gent voor 51.500 euro. De totale projectkost bedraagt 1.666.000 euro. De resultaten van het project worden begin 2026 voorgesteld.