- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Maatschappelijk
- Hits: 851
Uit mijn vinologenopleiding herinner ik mij nog een van de examenvragen ‘ wat is wijn ‘?
Het antwoord was maar juist indien men verwees naar het Franse decreet van 1907. Volgens dit decreet moet wijn uit het sap van verse of gedroogde druiven worden bereid.
Bijhorende lezingen leren ons dat maar alleen wijndruiven zoveel suiker bevatten, en dus potentiële alcohol, die leiden tot de magische drank die wij wijn noemen. Alcohol is immers een versterker van geuren en smaken.
Vandaar dat men in druivenwijn aroma’s van allerhande vruchten, en van nog veel meer, ontdekt.
Denk maar aan het organoleptisch onderzoek dat wordt gebruikt bij ‘blinde proeverijen’. Ons oog, onze neus en onze smaak ervaren dan precies het fijne, subtiele, complexe van allerlei aroma’s in druivenwijn. Zou wijn gemaakt van andere vruchten bij het proeven dan simpeler en monotoner zijn? In de meeste gevallen wel maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.
Vermits alle vruchten suiker bevatten kan er dus van alle vruchten wijn worden gemaakt. Volgens WikipediA omschrijft men deze wijnen als vruchtenwijn, een alcoholische drank die wordt verkregen na het vergisten van andere vruchten dan druiven. Denk maar aan appelwijn (cider), perenwijn (perry) of bessenwijnen zoals aardbeienwijn, aalbessenwijn…enz.
Denken wij ook aan wijnen gemaakt uit rijst (sake) en honing (mede) en wijn gemaakt uit rabarber.
Recent proefde ik een schuimwijn met name ‘Sparkling Rhubarb Wine – Rabarberu Brut ABAVAS uit het Letse Sabile.
De proefnotitie spreekt van een lichte strogele kleur met fijne bubbels. Men herkent hier niet direct dat het hier gaat om een ‘brut’ gemaakt zonder druiven. Verder organoleptisch onderzoek laat ons kennis maken met een uniek fruitig en kruidig bouquet met aantrekkelijke rabarber accenten (100% rabarber), florale nuances, groene appel en een behoorlijke aciditeit.
In de mond domineert natuurlijk de rabarber aangevuld met een zoetheid en afgerond met florale en romige kenmerken. Een cool aperitief met ongekend drinkplezier!
Op vlak van vinificatiemethode gebruikt men hier rijpe rabarber die gewassen wordt, ingevroren, ontdooid en zorgvuldig geperst. Aan het geëxtraheerde sap wordt suiker bijgevoegd. Het gechaptaliseerde sap wordt vervolgens met een speciale gist ongeveer 30 dagen gefermenteerd.
Tot slot rijpte de wijn 6 maanden in roestvrije tanks. Voor de botteling wordt koolzuur aan de rabarberwijn toegevoegd.
Een uitdaging voor de hobbyist-wijnmaker is geboren en een nieuwe trend voor de wijnliefhebber is een feit !
Georges De Smaele, wijnrecensent
April 2020
- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Maatschappelijk
- Hits: 1510
“Boven Gent rijst” klinkt het uit de Belforttoren, de draak staat eenzaam met de wind mee te draaien en probeert beducht het “coronavirus” in het oog te houden.
Beneden aan het belfort en op straat is het al leeg wat de klok slaat.
Dit maar om te zeggen dat het trieste tijden zijn in de stad van Artevelde en de Stroppendragers.
Wandelend door Gent passeren ons bijna leeg rijdende trams aan het Gravenkasteel en op het Walter De Buckpleintje staat een eenzaam urinoir er weinig gebruikt bij.
Dit net als de frituur op de Vrijdagmarkt, van marktactiviteit is niets te bekennen.
Een eenzame fietser heeft zich geïnstalleerd met meegebrachte stoel en zit haar mails te lezen.
Maar niet alles is verlaten want achter de hoek zien we toch een open frituur en de in Gent “wereldbekende” Bayram prijst zijn waren aan in zijn zaak, “vitamientjes tegen corona” klinkt het.
Foto's/tekst Jean Buyle
- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Maatschappelijk
- Hits: 1439
De gezellige Gentse drukte is verleden tijd !
Het beestige corona virus heerst tot nader orde in de stad, laat ons hopen dat betere tijden snel in het verschiet liggen.
Wandelend door Gent waren verlaten straten troef, de Vrijdagsmarkt lag er troosteloos bij, in de Langemunt zaten twee bedelaars op betere tijden te wachten.
Twee politiemensen controleerden of alles in verband met de corona toestanden en verordeningen goed werd
nageleefd en zelf aan het anders zo drukke fruitkraam was niemand te bespeuren.
Een bushalte lag er eenzaam bij.
Dit was centrum Gent om 12u30 op woensdag 18 maart 2020.
Tekst/foto’s: Jean Buyle
- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Maatschappelijk
- Hits: 1308
Gent Wiedauwkaai , Nieuw lunchrestaurant Spazio24 kan dit niet starten door lockdown.
Hun opening moet worden uitgesteld, terwijl de zaakvoerder zijn vaste job al eindigde bij een Gentse staalreus.
Met een open brief op hun Facebook pagina melden ze hun toekomstige klanten.
Er was eens....
Een man en een vrouw, gepassioneerd door food en mensen ontvangen.
Ze volgden bijscholing, deden ervaring op in het weekend en begonnen een cateringzaak in bijberoep.
Op een dag worden ze verliefd op een zaak die alles heeft waar ze van droomden. Na 10 jaar zwoegen en combineren van werken in loonverband en bijberoep durven ze de stap te zetten om zelfstandig te worden. Met een klein, bang hartje, want de zekerheid van een maandelijks inkomen opgeven voor een onzeker inkomen zorgt voor twijfel. Maar gesterkt door hun passie en vastberaden hun droom na te jagen gaan ze ervoor. De eerlijk verdiende centjes worden geïnvesteerd, een krediet wordt afgesloten en de wil om te werken om er een succesverhaal van te maken is er.
Met de droom in handen, 2 weken voor opening, duikt tijdens de voorbereidingen plots de heks Corona op om roet in het eten te gooien.
Op de állerlaatste werkdag in loonverband slaat ze toe en zorgt ze ervoor dat restaurants sluiten. Nog vóór de opening worden ze gedwongen om te sluiten.
Investeringen zijn gedaan, vaste kosten lopen, maar ze kunnen niet aan de slag.
Ze kunnen deze situatie enkel ondergaan. De moed zakt in de schoenen en ze hopen op een klein mirakel.
Sprookjes hebben altijd een happy end, we hopen dat dit uiteindelijk ook voor ons sprookje zo zal zijn.
We kunnen niet anders dan de richtlijnen opvolgen. Zodra het mogelijk is zullen we openen.
De slapeloze nachten voor de opening krijgen plots een hele andere dimensie.
We wensen alle zelfstandigen goede moed in deze situatie, want we weten dat er ook heel wat andere sprookjes eerder een tragedie worden.
En natuurlijk hopen we dat de gezondheidssituatie gauw onder controle is.
Artikel:Dirk De Bourderé/voor CIB: Didier de wever
- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Maatschappelijk
- Hits: 923
Zo goed als alle café-uitbaters van de Overpoortstraat hebben in samenspraak met de Stad Gent beslist om hun klanten voortaan gratis kraantjeswater aan te bieden. In de cafés hangt een extra label om dat kenbaar te maken. Met de maatregel willen de café-uitbaters en de Stad Gent gezond en veilig uitgaan stimuleren.
Gezond en duurzaam
De uitbaters van de cafés in de Overpoortstraat bieden onder impuls van de studentenpreventiecoach van de Stad Gent voortaan gratis kraantjeswater aan om een gezond en veilig uitgaansklimaat te stimuleren. De maatregel komt er ook op vraag van de studenten.
Ook zij hechten belang aan de beschikbaarheid van gratis water tijdens het uitgaan. Het is gezond, en kraantjeswater is ook duurzamer dan water uit flessen. Tijdens het uitgaan is het bovendien belangrijk om voldoende water te drinken omdat alcoholische of gesuikerde dranken gezondheidsrisico’s inhouden.
'Als studenten moeten kiezen tussen een pintje of een glas water, zullen ze hun centen liever aan een pintje spenderen.
Daarom is het een zeer goede zaak dat de cafés van de Overpoort gratis kraantjeswater aanbieden. Zo zorgen we samen voor een bruisend, maar ook gezond en veilig uitgaansleven in onze stad.'
Quality Bars
De deelnemende café-uitbaters in de Overpoortstraat beschikken over het kwaliteitslabel ‘Quality Bars’. Ze voldoen daarvoor aan vijf voorwaarden: ze leiden hun barpersoneel op rond verantwoord alcohol schenken, informeren klanten over gezondheidsrisico’s, communiceren over alternatieve vervoersmogelijkheden in de buurt, hebben een EHBO-koffer en -procedure in huis, leven de geluidslimieten na en voorzien gratis oordoppen.
De uitbaters voegen daar nu het aanbieden van gratis kraantjeswater aan toe. Dat wordt kenbaar gemaakt met een extra sterpictogram in hun zaak.
Ambities van de Stad
De Stad Gent wil gezond en veilig uitgaan op zoveel mogelijk vlakken stimuleren en wil zoveel mogelijk clubs, cafés en evenementen stimuleren om mee in te stappen in preventieconcepten zoals ‘Quality Bars’ of ‘Quality Nights’. Die ambitie werd ook opgenomen in het nieuwe drugbeleidsplan. De Stad Gent is ervan overtuigd dat omgevingsinterventies zoals veilig transport, gratis oordoppen of gratis water een grote invloed hebben op de gezondheid van de bezoekers. Bovendien zorgen die maatregelen voor een meer kwalitatief uitgaansklimaat, iets waar iedereen bij wint.
Didier De Wever