De Oost-Vlaamse provincieraad is voor de laatste keer samengekomen in het provinciehuis. In maart verhuizen ze naar de Leopoldskazerne, en nemen ze na 67 jaar afscheid van het gebouw in de Gouvernementstraat in Gent. 

 

Na 67 jaar in de Gouvernementstraat, verhuist de provincieraad nu naar de Leopoldskazerne tegenover het Citadelpark. De verhuis markeert het einde van een tijdperk. Het gebouw in de Gouvernementstraat staat te koop voor 17,5 miljoen. Hoe het gebouw zal ingevuld worden in de toekomst, is nog niet bekend.

Bisschoppelijk paleis

Het provinciehuis, en de locatie ervan in de Gouvernementstraat in het centrum van Gent, hebben een lange geschiedenis.  In de 16de eeuw stond er een woning, 'Steen van Auweghem'. Op bevel van keizer Karel V werd de woning verkocht aan de Sint-Baafskathedraal en diende het als residentie voor de geestelijke leider. Vanaf toen was de woning bekend als 'Hof van Sint-Baafs'.

Later werd de woning uitgebreid tot een paleis, en trok de bisschop van Gent erin. Twee eeuwen later, in 1794 verjaagden de Fransen de toenmalige bisschop tijdens de Franse Revolutie. Een opvolger kwam er pas in 1802.

De Fransen annexeerden de Zuidelijke Nederlanden, en dus ook Gent. Het paleis werd nationaal goed. De Fransen vestigden de administratie voor het Scheldedepartement in het gebouw. 

Onafhankelijk België

Vanaf 1815 was Oost-Vlaanderen terug deel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Vijftien jaar later, in 1830 werd België onafhankelijk. Toen zetelde de Provinciale Staten daar. Dat is de voorloper van de provincieraad. In 1890 kwam er een nieuw gebouw op dezelfde plaats in neorenaissancestijl. 

De Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezetten de Duitsers ons land. Ze gebruikten het gebouw in de Gouvernementstraat als 'Oberfeldkommandantur'. Dat is een lokale instelling die het beleid van de bezetter uitvoert. Ze zijn verantwoordelijk voor de ordehandhaving. 

Aan het einde van de oorlog, hebben de Duitse troepen het provinciehuis in brand gestoken. Het gebouw raakte zwaar beschadigd en moest later gesloopt worden. 

Pas in 1957 werd een nieuw provinciehuis in gebruik genomen. Dat is het gebouw dat er vandaag nog steeds staat.