Het Groot Vleeshuis zit verstopt achter steigers voor een grondige renovatie. Om de prachtige locatie in ere te houden, zijn er vandaag aan de waterkant enorme werfdoeken opgehangen met illustraties die twaalf Gentse 'waterverhalen' verbeelden.
Aan de steigers aan de waterkant van het Vleeshuis zijn vandaag twee grote werfdoeken opgehangen. Eén doek toont een verticale tijdlijn met daarop twaalf afbeeldingen, telkens verwijzend naar een Gents verhaal gelinkt met water. De QR-code erop leidt naar www.visit.gent.be/waterverhalen, waar alles uitgeschreven staat. Het tweede doek, van 8 op 18 meter, toont vier grotere afbeeldingen. Dat doek wordt in oktober 2025 en in april 2026 telkens vervangen door een nieuw doek met nieuwe illustraties.
De eerste vier verhalen die in de kijker staan, zijn de 'plons van Amandus' (630), 'een druppel op het Lam Gods' (1432), 'een held die van zijn sokkel viel' (1798) en 'de match van de eeuw' (1930). De tekeningen zijn van de hand van de Gentse illustrator Lukas Verstraete.
In plaats van een saaie werfdoek, geven we de mensen op en langs het water liever wat Gentse geschiedenis mee. Niet via oubollige prenten, maar met frisse tekeningen van een Gentse illustrator.Sofie Bracke, schepen van Toerisme
Voor het project 'Kunst Verbindt' zijn drie Oekraïense kunstenaars uit het nooddorp creatief aan de slag gegaan met acht lokale kunstenaars. Van schilderkunst tot een muzikale performance en flamenco, het resultaat is voor iedereen te bekijken op zaterdag 26 april in Villa Anamma in Sint-Amandsberg.
'Kunst Verbindt' is een uniek initiatief dat Oekraïense kunstenaars uit het Gentse nooddorp en lokale kunstenaars aan elkaar koppelt. Ook woonzorgcentrum De Liberteyt stapte in het project. De voorbije maanden is er hard gewerkt en op zaterdag 26 april wordt het resultaat voorgesteld aan het grote publiek in Villa Anamma in Sint-Amandsberg.
Het programma is zeer gevarieerd en gaat van levendige schilderkunst tot een muzikale performance en gepassioneerde flamencodans. De opdruk van de jurk van de flamencodanseres werd trouwens mee gemaakt door een bewoner van woonzorgcentrum De Liberteyt. Het toonmoment is gratis bij te wonen en loopt van 13.45 uur tot 17 uur. Inschrijven is wel aangeraden en kan via de stadswebsite.
Dit artistieke verbindingsproject is zoveel meer dan een kunstinitiatief. Het biedt kunstenaars de kans om bruggen te bouwen tussen verschillende culturen, de draad opnieuw op te pikken, vooruit te kijken en te groeien.Astrid De Bruycker, schepen van Cultuur
De bevolking van Gent blijft gestaag toenemen, zo blijkt uit het demografische rapport over 2024. Eind vorig jaar telde de stad precies 272.389 inwoners, 3.026 méér dan het jaar daarvoor. Sinds 2000 is het aantal Gentenaars met 20 procent gestegen.
Uit de nieuwe bevolkingscijfers blijkt dat Gent vorig jaar ruimschoots de kaap van 270.000 inwoners haalde. Verwacht wordt dat de stad in 2030 meer dan 280.000 inwoners zal tellen. Er worden immers nog altijd meer Gentenaars geboren dan er overlijden, zelfs al blijft het aantal geboortes dalen. Vorig jaar zagen 2.800 Gentenaars het levenslicht. Ook het migratiesaldo blijft positief: er komen meer mensen in Gent wonen dan er vertrekken. Vorig jaar waren dat ongeveer evenveel Belgen (9.663) als niet-Belgen (9.668).
Al deze evoluties laten zien dat Gent aantrekkelijk blijft voor alle leeftijden en herkomsten. Door ons beleid te richten op zowel stadsbrede uitdagingen als de specifieke noden van elke wijk, bouwen we aan een evenwichtige en duurzame toekomst voor iedere Gentenaar.Burak Nalli, schepen van Burgerzaken
Randgemeenten
Met de randgemeenten blijft de uitwisseling groot. Ook vorig jaar kozen heel wat Gentenaars ervoor om de stad in te ruilen voor de rand. In 2024 vertrokken 1.003 Gentenaars naar Merelbeke-Melle, 861 naar Evergem en 610 naar Deinze, de top drie. Maar ook de omgekeerde beweging wordt gemaakt. Zo mocht Gent uit Merelbeke-Melle 641 inwoners verwelkomen, uit Evergem 442 en uit Deinze 431.
Niet-Belgen
Van het totale aantal niet-Belgen in Gent komt het grootste deel dan weer uit Bulgarije (11.260), gevolgd door Turkije (3.955), Nederland (3.014), Afghanistan (2.066) en Oekraïne (1.973). Dat ligt grotendeels in lijn met het jaar daarvoor. De bevolkingsgroepen die relatief gezien het snelst aangroeien, zijn die uit Oekraïne, Afghanistan en Palestina.
Leeftijd
De Gentse bevolking blijft relatief jong. Een derde is tussen 20 en 39 jaar oud, iets meer dan vorig jaar, en 18 procent is minderjarig. In totaal bestaat 40 procent van de huishoudens uit alleenstaanden, ofwel 50.976 Gentenaars. Die cijfers volgen de trends van andere centrumsteden. Het aandeel 65-plussers stabiliseert rond 17 procent, maar het absolute aantal stijgt met 608 naar 45.335 ouderen.
Tot slot blijft het aantal eeuwelingen stijgen. Op 1 januari 2025 waren er exact tachtig honderdplussers (61 vrouwen en 19 mannen). Enkele jaren geleden waren dat er maar de helft. Op 1 januari waren er bovendien 71 Gentenaars 99 jaar oud.
Wijken
De wijk die in 2024 het sterkst groeide, is net zoals vorig jaar Nieuw Gent-UZ (plus 3,4 procent). Ook Elisabethbegijnhof-Prinsenhof-Papegaai-Sint-Michiels (plus 2,7 procent) en Muide-Meulestede-Afrikalaan (plus 2,7 procent) zitten in de lift. In een aantal wijken daalt het aantal inwoners licht, zoals in Dampoort (min 0,2 procent), Sluizeken-Tolhuis-Ham (min 0,6 procent) en de Stationsbuurt-Zuid (min 1 procent).
Op de broodzakken bij een 100-tal bakkers in het Gentse prijkt vanaf morgen een reproductie van een werk van Jules De Bruycker en een QR-code. Wie de code scant en meedoet met een quiz over de kunstenaar, maakt kans op levenslang gratis toegang tot het MSK.
Naar aanleiding van de grote tentoonstelling over Jules De Bruycker lanceert het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) een bijzondere actie. Vanaf morgen, dinsdag 22 april, worden 50.000 broodzakken verspreid bij een 100-tal bakkers in Gent en omstreken. Op die unieke broodzakken prijkt een reproductie van een werk van De Bruycker én een QR-code.
Wie de QR-code scant en meedoet met een quiz over de kunstenaar maakt kans op een gouden ticket voor het MSK: levenslang gratis toegang tot het museum. De actie loopt tot 11 mei 2025, of zolang de voorraad broodzakken strekt.
Met deze originele actie brengt het MSK het werk van Jules De Bruycker tot dicht bij de Gentenaars, op een plek waar je het niet meteen verwacht: de lokale bakker. De broodzakken vormen een verrassend uithangbord voor kunst en prikkelen om het werk van deze meester te komen ontdekken in het museum.Astrid De Bruycker, schepen van Cultuur
Deze actie bij de Gentse bakkers is heel toepasselijk. Voor Jules De Bruycker, scherpzinnig observator van het oude Gent, waren de lokale marktkramers en handelaars een geliefkoosd thema, van de vismarkt tot de brocante op Sint-Jacobs.Manfred Sellink, directeur MSK
De tentoonstelling over Jules De Bruycker (Gent 1870-1945) loopt nog tot en met zondag 29 juni en biedt een omvangrijk overzicht van 150 tekeningen, aquarellen en gouaches. Intussen is er ook een stadswandeling rond de kunstenaar en op de Late Donderdag van 5 juni is er de De Bruycker-brocante, waar standhouders design, meubels, antiek, beelden, grafiek, schilderijen, decoratie en boeken verkopen.
Tijdens Buitenspeeldag op woensdag 23 april zijn er in Gent 34 locaties met allerhande activiteiten, van eendjes vissen in de 'Bijlokevijver' tot een heuse koers in Nieuw Gent. Voor het eerst kunnen kinderen ook in het nieuwe Wonderwoud terecht.
Ook in Gent staat op woensdagnamiddag 23 april alles in het teken van buiten spelen. Er zijn 34 locaties met tal van activiteiten. Op verschillende plekken staan er springkastelen, volksspelen, gekke fietsen, grimestandjes, knutselhoekjes en ga zo maar door.
Een greep uit het aanbod: op de Bijlokesite kan je eendjes vissen in de Bijlokevijver of 123-piano spelen met live muziek. Op het Rerum Novarumplein in Nieuw Gent kan je strijden voor de gele trui tijdens 'Rerum Koerse', op het Dracunaplein in de Bloemekenswijk staat een voetbaldorp en tekent de jeugdbrandweer present en in Jeugdhuis Asgaard in Gentbrugge kan je boogschieten.
Voor het eerst is ook het Wonderwoud een van de locaties. In het recent geopende natuurgebied van 35 hectare in het noordoosten van Gent staat er een zoektocht voor kleuters op het programma en is er een groot opdrachtenspel voor lagere schoolkinderen.
Bijzonder blij dat heel wat kinderen het Wonderwoud kunnen ontdekken tijdens de Buitenspeeldag. Deze nieuwe groenpool van maar liefst 54 voetbalvelden groot is de ideale plek voor kinderen om zich naar hartenlust in de buitenlucht uit te leven.Evita Willaert, schepen van Jeugd