Schepen van Economie Sofie Bracke (Open VLD) wil één centraal aanspreekpunt voor het nachtleven en organisatoren van grote evenementen. Ze doet dat op aandringen van de sector. “Nu worden we van het kastje naar de muur gestuurd”, klinkt het. Over de toekomst van Kompass Klub aan de Ottergemsesteenweg wilde ze niet veel kwijt.

 

 

 

De commentaren waren niet mals op Speakers Corner, het maandelijkse debatprogramma in het Belfort Stadscafé. “Vandaag word ik meer gechanteerd dan geholpen om evenementen te organiseren”, zegt Jef Willem van Thrillers. “Ik ben één van de weinige mensen die zich smijt om het nachtleven in Gent te pushen. Maar moest het mijn passie niet zijn om mensen samen te brengen, was ik er allang mee gestopt. We moeten opletten voor een vergrijzing van de uitgaanscultuur in Gent. Eigenlijk zie je dat nu al: er wordt steeds minder uitgegaan.”

Schepen van Economie Sofie Bracke (Open VLD) komt in 2020 met een actieplan. Maar ze belooft nog dit jaar werk te maken van een centraal aanspreekpunt waar het nachtleven en organisatoren van grote evenementen terechtkunnen voor informatie en vragen. “We mogen daar niet te lang mee wachten”, zegt ze.

Provinciestadje

Horecacoach Tom Taghon is blij met die beslissing. “Nu zijn we met twee voor 1700 horecazaken in Gent en 1100 in het centrum”, zegt hij. “Wij zijn continu bezig. Er is een werking rond vergunningen en rond het tegengaan van overlast. In de toekomst willen we ook starters begeleiden, maar nu hebben we daar geen tijd voor. Gent is totaal niet dood.”

Volgens Franky Devos van Vooruit riskeert Gent wel “af te glijden tot een doorsnee provinciestadje.” “Jonge mensen trekken weg omdat ze geen betaalbaar huis meer vinden”, zegt hij. “We moeten erover waken dat het aanbod aan cultuur en nightlife niet inkrimpt en dat Gent over tien jaar nog altijd een bruisende stad is.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Controle op verjaardag

Het burgemeestersbevel om Kompass Klub in maart voor vier maanden te sluiten, is duidelijk nog niet verteerd. Mathias De Clercq nam die beslissing na herhaaldelijke incidenten met drugs, waarbij onder meer een medewerker het leven liet. Maar na een beslissing van de Raad van State mocht de club heropenen.

Uitbater Jens Grieten is het negatieve imago van zijn club beu. Hij maakt de vergelijking met Brussel, waar afgelopen weekend 25 jaar discotheek Fuse werd gevierd. “Er klonk techno op het openbaar vervoer en dj Dave Clark speelde in de koninklijke zaal van het het stadhuis. Geniaal qua city marketing. Wat heb ik voor mijn derde verjaardag gekregen? Een controle met alles erop en eraan van de politie.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruislede

Een deel van de oplossing ligt bij de burger, volgens Devos. “Veel burgers grijpen bij de minste overlast meteen naar hun telefoon. De macht van de klacht, noem ik dat. Er hangt een permanent zwaard van Damocles boven ons hoofd. Burgers moeten inzien dat wonen in de stad niet alleen voordelen biedt, maar ook nadelen. Als je dat niet accepteert, moet je maar naar Ruislede verhuizen. Daar is het rustig.”

 

Industriegebied

Vrijdag raakte bekend dat Kompass wellicht eind 2020 moet verhuizen van haar huidige locatie aan de Ottergemsesteenweg. Dan loopt haar tijdelijke vergunning af: de nachtclub staat er zonevreemd. Het is industriegebied, volgens Bracke nochtans een goede plek voor het nachtleven “omdat er lawaai mag worden gemaakt.” “We begrijpen dat een nieuwe fabriek voorrang krijgt”, zegt Grieten. “Maar laat ons toch blijven zolang die er niet is. We willen rechtszekerheid.”

“Net daarom hebben we jullie een vergunning voor twee jaar gegeven”, repliceert Bracke. “Hoe het daarna verder moet, zijn we nog aan het bekijken.”

Bron: HLN

Didier De Wever