© Kelly Droogers

 

Zowat de volledige cultuursector kreeg in 2020 (dat nu toch echt wel op zijn einde loopt...) rake klappen. Maar cultuur zou cultuur niet zijn, mocht daar geen creatief antwoord op zijn gekomen. ‘Knuffelcontact’ mag dan wel het Vlaamse woord van het jaar zijn, voor ons waren de termen ‘on-line concert’ en ‘live-streaming’ minstens evenwaardige kanshebbers. Het recent gelanceerde (gratis) Eindejaarsconcert van MPeG-band op Herbakker TV beaamt deze stelling. En er zit bovendien een bijzonder verhaal aan vast. Redenen genoeg om volledig corona-proof de band nog snel op te zoeken voor een interview.

In 2012 troffen 3 Meetjeslandse muzikanten elkaar en maken sindsdien samen muziek. Hun idee was simpel: een selectie uit 60 jaar popmuziek bewerken naar akoestische versies met 3 stemmen, één piano, één gitaar en één viool. Niet met de intentie om een grote doorbraak na te streven, maar wel om in alle eenvoud en puurheid hun liefde voor muziek te delen met hun publiek. Een deling die meer weg heeft van een wonderbaarlijke vermenigvuldiging, want bij elke gelegenheid (van grote podia tot de intiemste familiebijeenkomst) groeit die liefde alleen maar. We hadden een virtueel gesprek met Geert Faes, pianist en (voor deze gelegenheid) woordvoerder van MPeG-band. 

 

Tja, Geert, zeggen dat je bekende Eeklonaar bent (en in het verlengde daarvan bekende Meetjeslander) is een understatement... Een palmares van pakweg 30 jaar met een CV waarin ondermeer VRT, VTM, AVS, concours Jonge Wolven, Ridder in de Orde van de Herbakkers, redactielid van het maandblad Promeet, spilfiguur in het Herbakkersfestival staan vermeld... Het laat weinig aan de verbeelding over: je bent op cultureel vlak een bijzonder actief man. We zouden er eigenlijk niet veel moeite moeten voor doen om aan jouw carrière een volledig artikel te wijden. Maar laten we het in deze (voorlopig) houden op de stelling dat je een echte cultuur-ambassadeur in en uit het Meetjesland bent. En toch nog tijd om in een band te spelen...

Euh, tja, (lacht een beetje verlegen...).

Wie mij persoonlijk kent, weet dat ik moeilijk stil kan zitten en steeds met van alles bezig ben. Ik heb het geluk gehad om een aantal kansen in mijn leven te kunnen verzilveren. Dat ik hierdoor een ‘bekende figuur’ ben geworden is eerder een gevolg dan dat het mijn doel was. Ik ben daar nooit echt op zoek naar geweest, het gebeurde gewoon terwijl ik deed wat ik graag doe en daarin zal muziek altijd de rode draad blijven.

We hebben inderdaad weet van een aantal projecten zoals Frank & The Face, A2, Combo Caliente, een solo piano-cd en heel wat gastoptredens als pianist. MPeG-band is dus zeker niet je eerste muzikale avontuur en iets zegt ons dat het ook je laatste niet zal zijn...

Dat zou gerust wel eens kunnen correct zijn…

Maar goed, laat het ons bij MPeG-band houden. Voor heel wat Gentenaars doet de naam waarschijnlijk een belletje rinkelen gezien jullie toch al een aantal jaar vaste waarde zijn op het Veerleplein en de Korenmarkt tijdens de Gentse Feesten. Maar voor wie (bij wijze van spreken) nu pas afstemt, is het misschien niet slecht om de band even te schetsen.

Aanvankelijk ging het om een gelegenheidsproject in het kader van de actie 12.12.12 die vzw Bakfiets (waar ik toen voorzitter van was) samen met AZ Alma en Stad Eeklo op poten zetten: op 12 december 2012 speelden diverse bands op 12 locaties ten voordele van Kom op Tegen Kanker.

Ik had de broers en zus Van Belleghem gecontacteerd met de vraag of zij voor de gelegenheid een soort van reünie van hun voormalige succesvolle band Little Susie wilden verzorgen. Petra (violiste) en Michael (gitarist) stelden zich onmiddellijk ter beschikking. De andere telg David (onder andere drummer bij Kenji Minogue) kon zich helaas niet vrij maken en tja, de vraag werd teruggekaatst: waarom doe je ter vervanging zelf niet mee als pianist? En zo geschiede. De samenwerking voelde meteen zeer goed aan en voor we het goed en wel beseften, was MPeG-band geboren.

We hadden namelijk alle drie nogal dezelfde ideeën over wat we precies wilden doen: op een sobere manier bekende nummers brengen in een kleinschalige setting zodat we op eender welke gelegenheid konden aantreden. En dat is zo gebleven. We zijn ondertussen met een repertoire van een paar honderd liedjes multifunctioneel inzetbaar, gaande van de meest uiteenlopende luisterconcerten geven als à la carte juke-box-avonden.

In jullie bio staat te lezen dat jullie er willen zijn op alle belangrijke momenten in het leven: van geboorte tot begrafenis en alles wat zich daartussen afspeelt, als er maar muziek voor nodig is. Dat is een niet zo alledaagse uitspraak als we in ‘rock’n roll’-termen denken. Moeten we dat letterlijk nemen?

Ja, toch wel. We zijn alle drie graag ‘onder de mensen’. De dynamiek tussen mensen en daar deel van uitmaken, geeft ons energie. Het klinkt misschien een beetje als een cliché, maar volgens ons is er voor iedere gelegenheid gepaste muziek. Muziek verbindt mensen en versterkt de onderlinge sfeer. Muziek kan op elk moment in het leven een meerwaarde zijn. Het vergroot feestvreugde, maar is net zo goed zalvend om verdriet een beetje draaglijker maken. Op een uitvaart samen afscheid nemen heeft ook iets moois dat met muziek enkel wordt versterkt.

In die zin: als wij al musicerend een bron van troost kunnen zijn voor een rouwende familie, dan geeft ons dat evenveel voldoening als optreden voor een luid meezingende groep mensen op bijvoorbeeld de Gentse Feesten. Het publiek hoeft voor ons niet persé groot te zijn om er zelf van te kunnen genieten. Als we mensen echt weten te ‘bereiken', is het voor ons super geslaagd.

Wat ons meteen naadloos naar het Kerstconcert van vorige week brengt: spelen in de lege zaal van het CC De Herbakker, maar wel in de wetenschap dat er een zeer specifiek doelpubliek wordt bereikt. Leg eens uit?

Eén van de insteken van het cultureel centrum met het initiatief Herbakker TV, was het opnemen (en/of live streamen) van concerten en zaalshows om die exclusief beschikbaar te stellen voor de patiënten van AZ Alma in Eeklo. Voor zover we weten, een primeur in Vlaanderen. Maar door de komst van corona, werden de plannen bijgestuurd en zijn er sinds een paar maanden verschillende concerten gewoon voor iedereen op hun You Tube kanaal gratis te bekijken.

De MPeG-band heeft een beetje de naam van het huisorkest van AZ Alma te zijn. We werden sinds de eerste steenlegging tot de officiële opening in 2017 steevast betrokken bij Alma-events. Wij stellen daar van onze kant graag iets tegenover. Zo speelden Petra en ik tijdens de eerste lock-down wat mini-concertjes in de hall voor de wachtende familielieden die niet op bezoek mochten gaan, maar wel zaten wachten op de was van hun geliefden. We gaven daarmee meteen ook een duidelijk teken van appreciatie voor alle zorgmedewerkers. 

Ons oorspronkelijk idee voor de Kerstspecial was eigenlijk om op kerstavond live iets ter plekke te doen voor de patiënten en medewerkers van AZ Alma. Het bleek echter praktisch onmogelijk om vanuit de hal alles direct naar de kamers te streamen. En tja, corona-gewijs zou dat ook niet meteen het strakste plan geweest zijn… Dus zochten we naar een haalbare oplossing.

We hadden in het najaar reeds een concert gestreamd voor Herbakker TV en alle betrokkenen waren meteen enthousiast om ook ons Kerstconcert te registreren. Waarvoor oprechte dank trouwens! Het concert was op Kerstavond en op Kerstdag exclusief beschikbaar op de kamers van alle patiënten via een apart kanaal. Dokters, verpleging, andere medewerkers en vrijwilligers kregen een ‘verborgen’ link toegestuurd zodat ook zij het concert konden bekijken.

Door de vele super-toffe reacties op ‘de exclusieve première’, werd al snel beslist om het concert op tweede Kerstdag tijdelijk voor iedereen beschikbaar te stellen. Tot eind januari is het integraal te bekijken en/of te beluisteren. Wij kunnen daar, in de wetenschap dat we veel mensen op zijn minst een beetje gelukkiger hebben gemaakt en zullen maken alleen maar blij om zijn hé...

Een mooi initiatief! Wij hebben er in alle geval al van genoten en vinden het een aanrader! De spontane slappe lach van zangeres Petra, bewijst dat het om een echt en oprecht concert gaat!

Sst! Niet alles verklappen!

Nog één vraagje: vanwaar de naam MPeG-band?

Eigenlijk een zeer toepasselijk toeval: mpeg is in computertaal een bestandsformaat om audio-of videobestanden te comprimeren, kleiner te maken. Gezien wij met onze bewerkingen van de nummers alles naar soberder versies omzetten, vonden we dit een toffe verwijzing. Dat M, P en G onze initialen zijn; maakte het meteen voor de hand liggend.

Nu je het zegt: Michael, Petra en Geert… Nog een laatste boodschap?

We wensen iedereen uiteraard het allerbeste toe voor 2021 en hopen (net als alle andere muzikanten) jullie allemaal in goede gezondheid weer met live-muziek te mogen ontmoeten.

Dank u voor dit interview

Graag gedaan!

 

Meer info op Facebook

Het volledige concert kun je hier bekijken:

 

©2020 J.E.