Tijdens de Week van de Handhaving zijn in totaal 201 GAS-vaststellingen en drie pv's opgemaakt voor sluikstort en zwerfvuil, telkens met een geïdentificeerde dader. Daarnaast werden er twee acties georganiseerd met de focus op sluikstort naast vuilnisbakken.

 

 

De Week van de Handhaving, een initiatief van Mooimakers, liep van maandag 7 tot en met zondag 13 oktober 2024. In Gent werd de actieweek verlengd tot en met zondag 20 oktober. Ivago, de Gentse politie en verschillende stadsdiensten sloegen ook dit jaar de handen in elkaar.

 

 

In totaal werden 204 vaststellingen opgemaakt, waarvan 102 GAS-vaststellingen en drie pv’s door het overlastteam van de politie en de wijkpolitie, 39 door de gemeenschapswacht-vaststellers, 37 door de lokale milieutoezichthouders en 23 door GAS-vaststellers van Ivago. Sluikstorters kunnen een boete krijgen van minimaal 120 euro en betalen ook de opruimkosten.

 
Gent is een schone stad, daar moeten we samen zorg voor dragen. Wie onze stad bevuilt, mag dat ook voelen.Mathias De Clercq, burgemeester
 

Acties

 

Samen met de partners organiseerde Ivago 26 ‘sluikstortrondes’ waarbij teams actief op zoek gingen naar identiteitsgegevens. Er ging extra aandacht naar sluikstorten naast vuilnisbakken. Daarnaast combineerde de politie verschillende technieken: van anoniem observeren en cameratoezicht tot het doorzoeken van sluikstorten. Zo betrapte het overlastteam drie daders op heterdaad en identificeerde er 24 op basis van camerabeelden. Op haar beurt kon de wijkpolitie 24 daders identificeren.

 

 

De focus lag op wijken waar vaak sluikstort aangetroffen wordt, zoals de binnenstad, Ledeberg, Macharius-Heirnis, Bloemekenswijk, Sluizeken-Tolhuis-Ham, Rabot-Blaisantvest, Brugse Poort-Rooigem, Nieuw Gent-UZ, Dampoort en Muide-Meulestede-Afrikalaan, maar ook in andere buurten vonden er acties plaats.

 
Aan een propere stad moeten we samen werken. Daarvoor moet de Gentenaar weten hoe afval aan te bieden en wat de impact van sluikstort en zwerfvuil is. Daarnaast blijft handhaving nodig als sluitstuk, als duidelijk signaal dat we sluikstorten niet tolereren.Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid
 

Wat kunnen Gentenaars zelf doen?

 

Wie sluikstort ziet, kan dat signaleren via de meldingsapp, via de website van de Stad Gent of via Gentinfo. Melden zorgt er niet alleen voor dat het sluikstort kan worden opgeruimd, maar ook dat er sensibiliserings- en handhavingsacties kunnen gebeuren. En wie zelf zijn buurt mee proper wil houden, kan een Proper Pierke worden.