De betrokkenheid en de signalen van het voortraject worden opgenomen in de culturele toekomstplannen van de stad.

Gent heeft zich met veel enthousiasme ingezet voor de titel van Culturele Hoofdstad van Europa 2030, maar gaat niet door naar de volgende ronde. Toch is het werk niet verloren: de inspiratie, betrokkenheid en de signalen van het voortraject worden opgenomen in de culturele toekomstplannen.

Het voortraject van de voorbije jaren verliep heel participatief, met honderden inwoners die input gaven via bevragingen en open fora, met een samenwerking van toekomstdenkers en talrijke bijeenkomsten met diverse sectoren. Vandaag werd bekendgemaakt dat Gent niet doorgaat naar de volgende ronde voor de titel voor Europese Culturele Hoofdstad 2030. Dat betekent echter niet dat het werk verloren gaat.

Met de inzichten van het voortraject gaan we verder aan de slag. Gent wil via kunst en cultuur de sociale cohesie verder bevorderen. We blijven geloven in onze ambitie om de Europese waarden zoals vrijheid, democratie en solidariteit via kunst en cultuur in en buiten onze stad verder te verankeren.

Mathias De Clercq, burgemeester en voorzitter van vzw Gent2030

Het traject dat de Stad Gent samen met onder meer het Gents Kunstenoverleg en tal van andere organisaties heeft opgezet, heeft heel wat waardevolle signalen opgeleverd. Die zullen richting geven aan het stedelijk cultuurbeleid en de toekomstplannen van de Gentse cultuursector.

Vanaf het begin wilden we vooral de stem laten horen van degenen die zich niet gehoord voelen. We hebben verbindingen gelegd tussen kunst en cultuur en andere domeinen. Dit was een uitdagend maar leerrijk proces. Cultuurmakers en -huizen in Gent willen verder aan de slag met al die energie, ook al zijn we niet geselecteerd.

Amani El Haddad, inhoudelijk coördinator van het Gents Kunstenoverleg