In de Groene Kerk aan de Sint-Baafsabdij is een gedenksteen onthuld die herinnert aan het huwelijk van Margaretha van Male met de Bourgondische hertog Filips de Stoute. Dat huwelijk verbond Vlaanderen en Bourgondië in de veertiende eeuw met elkaar en was een belangrijke Gentse schakel in het ontstaan van de Lage Landen.

 

 

Het was schrijver Bart Van Loo die naar aanleiding van zijn nieuwste boek 'Stoute Schoenen' de Stad Gent contacteerde met de vraag of het mogelijk was om een herinnering aan het historische huwelijk tussen Margaretha van Male, dochter van de Vlaamse graaf, en Filips de Stoute zichtbaar te maken in de publieke ruimte.

 

 

Dat resulteert nu in een 1,30 meter lange en 80 centimeter brede Belgische blauwe hardsteen, verscholen naast wat de oudste muur van Gent moet zijn. De haagbeuken van de Groene Kerk herinneren aan de vorm en grootsheid van de voormalige abdijkerk, een stille getuige van het veertiende-eeuwse praalhuwelijk. Met de onthulling wordt het startsein van de Bourgondische geschiedenis opnieuw onder de aandacht gebracht.

 
We zijn als Stad heel blij om alweer een puzzelstukje van de Gentse geschiedenis in het straatbeeld zichtbaar te maken. Op deze manier worden vergeten gebeurtenissen opnieuw publieke kennis.Sami Souguir, schepen van Cultuur
 
Eindelijk een gedenksteen voor een gebeurtenis die minstens, zo niet belangrijker is, dan de Guldensporenslag. Hier werd het zaadje geplant dat zou uitgroeien tot de Lage Landen, een Bourgondische erfenis van formaat, waarin Vlaanderen en Gent een belangrijke rol speelden.Bart Van Loo, schrijver