HET KUNSTUUR 3 Hasselt
in het Historisch Stadhuis
Groenplein 1
3500 Hasselt
Dit privé-initiatief van Joost en Hans Bourlon wil je op een zeer toegankelijke wijze kunst laten ontdekken en vooral ervan laten genieten Deze manier van kunstbeleving is niet meer nieuw: in Mechelen zijn we aan de zesde editie toe, in Roeselare aan de tweede en in Hasselt aan de derde.
Ik stel nog even het concept voor.
Met een groep van maximum zes personen ga je een ruimte binnen waar gemiddeld 8 schilderijen hangen van Belgische meesters uit de periode 1887-1938. In het totaal zie je 32 schilderijen. Je hebt een stoeltje bij en staat of zit nooit in iemands weg. Een bekende Vlaming vertelt het verhaal achter het schilderij en gidst je beleving. Je hebt een koptelefoon op zodat je ook de muziek van Dirk Brossé hoort, die altijd afgestemd is op het kunstwerk. Het duurt exact een uur, dus er is geen kans dat je je verveelt.
In elke stad is er gezocht naar een speciale locatie. Hier in Hasselt is dat het oud gemeentehuis en de laatste schilderijen zie je in de trouwzaal.
Meer dan de helft van de werken komen uit privébezit en zijn in tijdelijke bruikleen, zodat je ze nergens anders kan zien dan tijdens Het Kunstuur.
Reserveer je als groep, dan mag je met 8 personen binnen, wat maakt dat het bezoek een ideale uitstap is voor verenigingen allerhande. Voor ouders en grootouders die op een aangename wijze hun (klein)kinderen in aanraking willen brengen met kunst, is dit soort kennismaking ideaal.
Op elke locatie waar Het Kunstuur tentoonstelt, wordt samengewerkt met een lokaal sociaal project. In Hasselt zijn dat Horizont en Avansa. Horizont zet in op de vrije tijd van mensen met een beperkt budget. Ze brachten 10 deelnemers samen, die onder begeleiding van Avansa en Horizont leerden over kunst of die zelfs ontdekten! Geïnspireerd door de werken van Het Kunstuur gingen ze zelf aan de slag en maakten schilderijen. Die worden geveild en de opbrengst gaat naar de deelnemers. Joost vertelde me dat ze natuurlijk van het geld genoten, maar ook van de aandacht, van het bezig zijn en vooral van de waardering.
Joost toonde me een zeer moderne installatie die het CO2-gehalte op peil houdt, de lucht zeer grondig ververst en de luchtvochtigheid in stand houdt. Zelfs als er een volgende corona-epidemie aankomt - wat god verhoede - dan nog zouden de ruimten in het oude stadhuis van Hasselt mogen open blijven.
De brochure is mooi. Je vindt er een afbeelding van elk schilderij. Je leest wat de bekende Vlaming(e)- die je zag in een lichtbeeld - je vertelde. De laatste bladzijden bevatten een interview met de gebroeders Bourlon en de inleiding is van Geert Roosen van sponsor Degroof Petercam. We vinden ook de namen van alle medewerkers en dan besef je hoeveel werk er telkens in een tentoonstelling kruipt.