- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Op Stap
- Hits: 944
De indrukwekkende expo ‘Wonderful Things’, die zijn wereldtournee startte in 2019 in Londen, loopt momenteel in het Genkse C-mine.
Tot 21 februari 2021 kan je je laten onderdompelen in de droomwereld van fotograaf Tim Walker.
De 50-jarige Londenaar maakte vooral naam in de modewereld maar pakt hier uit met een 150-tal extravagante werken die je een inkijk geven in zijn eindeloze fantasie.
Alle foto’s, die nog analoog gemaakt werden en waar geen photoshop aan te pas kwam, kan je bekijken in een mooi opgebouwde tentoonstelling met verschillende ruimtes, van romantische interieurs tot sneeuwwitte ruimtes, naadloos geïntegreerd in de industriële site.
Foto's/tekst - Balder Deschildre
- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Op Stap
- Hits: 1106
Deze keer gaan we naar Zuid Afrika
Bellingham Estate is een zeer mooi wijndomein met prijs/kwaliteit schitterende wijnen die is gelegen in Franschhoek aan het Groot Drakenstein gebergte.
Het verhaal van Bellingham begon in 1693 toen Nederlander Gerrit Janz van Vuuren en zijn Franse echtgenote de eerste 1000 wijnstokken op het landgoed aanplantte , toen beter bekend als Bellinchamp (betekend 'mooie velden').
Het ging toen van familie naar familie tot 1943, toen Bernard en Fredagh Podlashuk het wijndomein kochten.
Het landhuis, de tuinen en de wijngaarden werden volledig gerestaureerd. De Podlashuks reisden naar Frankrijk en Duitsland om uitgebreid wijnonderzoek te doen.
Met groot succes, want in 1949 brachten ze de eerste rosé uit in de Kaap gevolgd door de Shiraz in 1956.
In de jaren 80 en 90 waren er wijngaardontwikkelingen en kelderuitbreidingen. Het begin van de klassieke filosofie van het maken van wijn uit de Nieuwe Wereld van Bellingham Estate.
De dag van vandaag maakt Bellingham Estate met als hoofdwijnmaker Richard Duckitt schitterende wijnen.
Bellingham Tree Series
Bellingham Homestead Series
Bellingham The Bernard Series
Bellingham The Founder's Series
Info/Wijnconsulent: Philippe Roels
Voor CIB/Didier De Wever
- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Op Stap
- Hits: 1111
Wie bracht ons weer de uitdrukking bij ‘ elk nadeel heb z’n voordeel ‘ ?
De tweede ‘ blijf in uw kot ‘ Corona periode bracht mij op het idee om van nu af aan alle geproefde wijnen te noteren op een handige zelf samengestelde elektronische fiche.
De verzameling van deze fiches zou dan kunnen resulteren in een handig elektronisch notitieboek.
Gedaan met losse notities op kleine blaadjes papier die dan later toch in de vergeethoek terecht komen.
Een praktisch notitieboek zou me dan alle informatie geven over mijn favoriete wijnen, of het nu gaat om fantastische bubbels die ik bij iemand dronk of een wijntje dat ik op goed geluk kocht in de supermarkt of andere wijnaankopen, voortaan zou dit mij een ‘ point de mémoire’ geven bij het later proeven of kopen van dezelfde wijn.
Handig in de context ‘ wijn proeven is voor velen niet alleen een gezellige hobby, vaak is het ook een passie die we graag met anderen delen’. Een ‘ must have ‘ notitieboek voor ieder wijnliefhebber.
Voortaan zal ik dus voor elke fles mousserende wijn, witte wijn, rode wijn of rosé wijn notities maken over onder ander domein, druivensoort, jaartal en prijs.
De persoonlijke ervaringen van de geproefde wijn zoals kleur, geur, bouquet, afdronk alsook de aangewezen spijsmatching zou ik in deze fiche verwerken.
Misschien zou het ook interessant zijn om de gedegusteerde wijn een score te geven ?
Een handtekening van de wijnboer op de fiche, zou dat geen mooie herinnering zijn ?
Onderstaand voorbeeld van een steekkaart wil ik jullie gerust aanbevelen.
NAAM: JAAR:
Streek
Type wijn :
Gebruikte druivensoorten :
Te drinken vanaf: Te bewaren tot :
Plaats in de kelder:
Verkoper/leverancier:
Adres:
Telefoon:
e-mail:
internetadres:
Aangekochte hoeveelheid:
Prijs/fles:
Datum bestelling: Datum levering:
Datum Gelegenheid Aantal flessen Huidige voorraad
Commentaar bij het proeven
Alcoholgehalte: Score op 20:
Spijs:
Voorbeeld:
NAAM: Voiturette Chardonnay JAAR: 2018
Streek: Pays d’Oc – Languedoc Frankrijk
Type wijn : stille witte wijn
Gebruikte druivensoorten : chardonnay
Te drinken vanaf: heden Te bewaren tot : op dronk
Plaats in de kelder: 6e schap in wijnkast
Verkoper/leverancier: WIJNconnect
Adres: Poortseweg 7 9340 Lede
Telefoon: 0474/32.38.25
e-mail:
internetadres: www.wijnconnect.be
Aangekochte hoeveelheid: 6
Prijs/fles: 5,79 Euro (+21% btw)
Datum bestelling: 08/05/2020-internet Datum: 09/05/2020 levering aan huis
Datum Gelegenheid Aantal flessen Huidige voorraad
15/11/2020 6 5
Commentaar bij het proeven:
Alcoholgehalte: 13% vol. Score op 20: 17
Geelgekleurde mooie vettige eenvoudige chardonnay met kenmerken van abrikoos en honingbloemen, lekker fris met een klein bitterje bij de afdronk.
Spijs: bij het salade voorgerecht met witschimmelkaas
Georges De Smaele
Wijnjournalist
December 2020
Voor CIB/ Didier De Wever
- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Op Stap
- Hits: 819
Chateau Roquefort Cuvee Roq 2016 - Famille Bellanger - A.C. Bordeaux - 90% Merlot - 90 Ha vignoble - Prod. 600.000 fl. -Elev. gedeelte barrique
OOG - Mooi, donker robijnrood, glanzend
NEUS - Imob. houttoets, zwarte kers, vanille impressie. - Mob. aroma's van rood en zwart steenfruit, houttoon lichtjes gemaskeerd door alcohol.
MOND - Rijke en volle aanzet met kracht, mond vullend, vers steenfruit met lichte houtoon, acciditeit, tannine en power in evenwicht, nobele tannines.
AFDRONK - Lang en warm
Frank Hellebaut is de gastheer in zijn Guest & Winehouse Villa la Isla in La Romana (stad), is een rasechte Gentenaar, werkte als lesgever, maitre sommelier, wijnadviseur enz ..
Voor CIB /Didier De Wever
- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Op Stap
- Hits: 968
Het gedwongen thuis zijn tijdens de eerste lockdown leidde mij tot verschillende activiteiten zoals de zolder opkuisen, mijnboekenkast herschikken enz…
De zonnige dagen tijdens deze periode waren dan eerder bestemd voor werkjes in de tuin, tuinhuis en garage. Alles eens grondiger aanpakken klonk als een positieve noot. Nu we terug genoodzaakt zijn ‘in ons kot’ te blijven, dacht ik eraan om mijn wijnvoorraad eens grondig onder de loep te nemen. Een echte kelder heb ik niet maar in de koelste kamer van mijn huis staat een geklimatiseerde wijnkast met een inhoud van ongeveer 140 liter. Frankrijk is goed vertegenwoordigd alsook andere Europese wijnlanden.
Flessen uit de ‘Nieuwe Wereld’ ontbreken ook niet in mijn voorraad. Een speciaal koel plaatsje is ook voorzien voor Portwijn en schuimwijn. Het werd tijd om mijn voorraad eens aan een
grondige inspectie te onderwerpen wat bij mij vragen opriep over onder andere bewaarcondities en houdbaarheid. Meteen was dit dan ook dé gelegenheid om alle flessen eens in een
computerbestand te plaatsen.
Zodra ik een fles uithaal of er komt er een bij kan ik nu onmiddellijk mijn persoonlijk bestand aanpassen. Wat de Franse wijnen betreft ben ik ervan overtuigd dat een goede Bordeaux of Bourgogne mij niet te snel zal teleurstellen daar het vooral flessen zijn uit de periode 1970 tot 2017. Ik constateer dat oudere jaren van ‘kleine chateaus’ klaar zijn om opgedronken te worden en dan eerder deze van de Rechteroever dan die van de Linkeroever van de Bordeauxstreek.
De wijnen met een hoger aandeel cabernet sauvignon kunnen de tand des tijds beter doorstaan. Mijn zoetere witte Bordeauxwijnen vallen zeker onder de categorie bewaren. De bourgogne voorraad is niet zo groot daar de grote ‘climats de Bourgogne’ bijna onbetaalbaar zijn geworden.
Ik beperk mij dus tot jongere Bourgogne wijnen met meer fruit expressie. Andere Franse flessen in mijn wijnkast van wijnstreken uit de Loire, Rhône, Pays d’Oc…enz. vallen niet onder de controle ‘ouderdomspotentieel’ en zijn dus wat mijn wijnkast betreft te plaatsen onder opmaken en tussendoortjes. Enkele grootse rode Bourgognes, oogstjaar 2010, siert mijn Bourgogne
voorraad en deze zijn dus zeker op te volgen.
Een beschrijving van alle wijnlanden en streken wat opmaken, op dronk en bewaren en afblijven betreft, beperk ik mij hier tot enkele grote Europese wijnlanden. Vooral mijn aankopen van wijnen met bewaarpotentieel werden nader bekeken. Het grasduinen in boeken en tijdschriften, alsook de opgetekende ervaringen van internationale ‘Master of Wine’ en ‘Magister Vini’ gaven mij als bron richtlijnen bij de opkuis van mijn wijnkast.
BORDEAUX - OPMAKEN
Mindere oogstjaren als 1987, 1991, 1992, 1993, 1997, 2007 en 2013 (heel zwak) moeten als eerste op.
In tweede instantie: 1994, 1996, 1998 (linkeroever), 1999 en2002, 2007 en 2013.
OP DRONK EN BEWAREN
1982, 1989, 2001, 2004, 2005, 2008, 2011 en zelfs 2012 en 2014; wijnen uit warme jaren 2003 en 2009 zijn op dronk, maar ook nog bevaarbaar.
Voor Sauternes zijn de goede jaren anders dan voor rood: 1983, 1986, 1988, 1990, 2001, 2005 en 2007 gaan nog jaren mee.
AFBLIJVEN
2010, 2011 en 2016.
Voor Sauternes: 2011 en 2013.
BOURGOGNE - OPMAKEN
Zwakke oogstjaren als 1971 t/m 1975, 1977, 1984, 1987, 1994 en 1997 moeten op (zijn). OP DRONK EN BEWAREN
Rood: 1988, 1989, 1990, 1993, 1998, en 1999.
Wit: 2005, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012 en 2013.
AFBLIJVEN
Wit: 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018.
Rood: 2003 (afhankelijk van producent), 2005, 2009, 2010,
2015, 2016, 2017 en 2018.
CHAMPAGNE -OPMAKEN
1995, 1998, 1999, 2000, 2003 en 2005.OP DRONK EN BEWAREN
1996, 2002, 2004, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012 en 2013.
AFBLIJVEN
2016, 2015 en 2012 (afhankelijk van het huis). Oudere jaargangen die nog groots kunnen zijn: 1973, 1975, 1976, 1979, 1982, 1083, 1985, 1988, 1989 en 1990.
Beloftes: 2017 en 2018.
Zwakke jaren: 1992, 2001, 2010 (Aube) en 2014.
ITALIË: NEBBIOLO EN SANGIOVESE
OPMAKEN
- Piemonte/Nebbiolo: 2003 en 2002
- Toscane/Sangiovese: 2003 en ouder.
OP DRONK EN BEWAREN
- Piemonte/Nebbiolo: 2009, 2005 en 2004 (Barolo), 2011, 2010 en 2008 (Barbaresco).
- Toscane/Sangiovese: 2011 en 2010 (Chianti Classico), 2008, 2007, 2005 en 2004 (Brunello di Montalcino).
Niet genoemde jaren zijn op dronk, maar kunnen nog een aantal jaar op goed niveau blijven.
AFBLIJVEN
- Piemonte/Nebbiolo: 2018 t/m 2010 en 2008 t/m 2006 (Barolo), 2018 t/m 2012 en 2006 (Barbaresco).
- Toscane/Sangiovese: 2018 t/m 2012 (Chianti Classico), 2008 t/m 2009 en 2006 (Brunello di Montalcino).
SPANJE: RIOJA, RIBERA DEL DUERO EN CATALUNYA
OPMAKEN
- Ribera: 2008, 2007 en 2003
- Rioja: 2007 en vanaf 2003;
- Catalunya: vanaf 2009;
-
OP DRONK EN BEWAREN
- Ribera: 2014 t/m 2009
- Rioja: 2016 t/m 2008
- Catalunya: 2018 t/m 2010.
AFBLIJVEN
- Ribera 2018 t/m 2015
- Rioja en Catalunya: 2018
DROGE DUITSE RIESLING
OPMAKEN
- 2009, 2002, 2005 en 2003.
OP DRONK EN BEWAREN
- 2014, 2011, 2008, 2006, 2004 en 2002, nu op dronk, maar kunnen nog jaren ouderen.
AFBLIJVEN
- 2019 t/m 2015, hoewel jonge jaren ook nu verrukkelijk zijn.
- 2010 was een koel en laat jaar en sommigen daarvan zijn subliem.
OOSTENRIJKSE RIESLING EN GRÜNER VELTLINER
OPMAKEN
- Vanaf 2012 en ouder
OP DRONK EN BEWAREN
- 2012, 2011, 2009, 2008, 2006, 2005, 2004, en 2003 op hun top; de goede zullen dat niveau nog jaren houden, maar voorzichtigheid geboden.
- 2014, 2013, 2010 en 2007; nu heerlijk en ze zullen nog mooier worden.
AFBLIJVEN
- 2019 t/m 2015
VINTAGE PORT
OPMAKEN
- Vintage port uit een goed jaar en een goed huis is vrijwel eindeloos houdbaar.
OP DRONK EN BEWAREN
- 1985, 1983 en 1977.
AFBLIJVEN
- 2000 en jonger. 1994.
Tenslotte moet ik toch toegeven om niet te snel oogstjaren te veroordelen. Zelf oordelen lijkt mij de beste waarborg tot een subliem wijngenot.
- Georges De Smaele - Wijnjournalist - November 2020
Voor CIB / Didier De Wever