Het blijft stof ter discussie: het Vlaamse (Schlager) Lied... moeten we het 'deel van onze cultuur' noemen of 'lokale folklore'? Of moeten we het gaan zoeken in neerbuigende termen zoals 'bal marginal' en is de teneur: zing zoveel je wilt, maar blijf alstublieft thuis...

Elk dorp, elke gemeente, elke stad in Vlaanderen heeft zijn getal aan lokale zangers en zangeressen die ervan dromen om ooit door te breken. Jaarlijks worden honderden producties gemaakt die de ultieme wens naar succes vertegenwoordigen, maar zelden ergens voet aan de grond krijgen. Met artiestennamen zoals Franky Frank, Piet Pieters, Petra Peters, Samatha Valentia of gewoon hun eigen voornaam, sturen dagelijks tientallen gewone werkmensen hun grote verlangen vol verwachting de deur uit. In de hoop
te worden opgepikt, om binnenkort bij dat geïdealiseerd groepje van BV's te kunnen horen... Of hen op zijn minst op alle podia in Vlaanderen zet. 

Singles worden gelanceerd en in het beste geval opgepikt door een aantal internetradio's die zich toeleggen op 'het Nederlandstalige genre' en 'artiesten van bij ons'. Met slogans als 'wij geven iedere artiest kansen' en eigen hitlijsten (die veelal door stemsystemen worden bepaald), profileren zij zich stuk voor stuk als dé hitzender van de Vlaamse markt. In werkelijkheid gaat het ook hier in zowat alle gevallen (uitzonderingen zijn er overal) over hobbyisten die thuis een soort van radiostudio hebben gemaakt waar ze dagelijks hun paar tientallen luisteraars proberen te bereiken. 

Maar toch... het leeft. Vele kleintjes maken ook een groot. Er bestaat naast de 'mainstream' muziekscene (die ons op nationale radio en tv in de strot wordt geduwd) een apart muziekwereldje dat in de lage landen bruist van activiteit. De talloze evenementen, verjaardagsshows en lokale festiviteiten zijn er het bewijs van.

Op die affiches (ongeacht het gebrek aan talent voor grafisch ontwerp van de meeste makers) staan die namen wél. In het groot, in het goud, met een veelal vervormde foto erbij... Niemand heeft aar last van.

Ook daar is zelfs sprake van 'lagen': 'de betere', de grotere namen, de mannen en vrouwen die wél al een keer op Ment TV zijn geweest of met een plaatje 's nachts om 3 uur op Radio 2 te horen waren... Voor de meesten echter blijft het echter bij de anonieme droom die niet veel verder dan de lokale podia of de jaarlijkse dorpskermis reikt... Of scharen een aantal zich samen die elk om beurt een eigen verjaardagsshow of fan-bal organiseren waarbij ze elkaars affiche aanvullen.

Tot grote onvrede van de fans, want hun (lokaal) idool is veel meer dat een 'charme- of schlagerzanger' die zonder meer de stempel B, C of NON artiest krijgt. Volgens hen ligt dat aan 'die grote mannen' en wordt nationaal succes bepaalt door 'je kunnen inkopen' (dus veel geld hebben) en wie je 'in BV land' kent. Misschien dat dit deels op waarheid berust, doch, het is niet omdat er ooit een affiche werd gedeeld met Willy Sommers, dat die er persoonlijk voor zal zorgen dat het pad voor die betreffende volksartiest open ligt. En ook velen van die zogenaamde managers, promotors en niet uitzonderlijk 'berovers', kunnen succes niet garanderen. Zo werkt het helemaal niet...

Een professioneel artiest (of iemand die dat wil worden/zijn) moet daar keihard voor werken, alle dagen. Niet zo simpel met een full-time job en/of een gezin dat een inkomen nodig heeft... Mensen die het in de hobby sfeer resteren om pakweg 50 optredens per jaar te hebben: proficiat! Jullie zijn echt wel heel goed bezig, ook al blijft 'het grote succes' uit...    

Tegelijk zijn er in dat Vlaamse Schlager wereldje mensen die écht wel kunnen zingen, zelf liedjes of teksten kunnen schrijven, maar er helaas nergens mee aan de bak geraken.

Aan wat ligt het dan? Ongetwijfeld op de eerste plaats aan het over-aanbod dat er sinds de komst van internet en allerlei digitale platformen is gekomen. Opvallen in de grote massa is gewoon moeilijk. Aan wat dan nog... Leeftijd? Gebrek aan tij? Looks? Gebrek aan ervaring? Onvoldoende kennis van zaken-doen, onderhandelen en ondernemen? Goedgelovig zijn? Het zal wel een mix van componenten zijn...

Maar toch... nogmaals: het leeft... Zelfs de grootste criticus zal zich bij gelegenheid (als zijn reputatie niet op het spel staat bij zijn 'vrienden-muziekenners') laten verleiden tot meezingen en aansluiten bij de polonaise in de tent op het dorpsplein...

Het bewijs? 25 000 koppen die ieder jaar verzamelen op Kamping Kitsch Club om er een dagje total-loss te gaan op de tonen van de meest foute muziek of combinaties. Een feestje dat weliswaar niet iedereen kan bekoren, maar ter plekke alle verschillen in rang en stand teniet doet. De zogenaamde Slager Tente (één van de podia), zit tot aan de nok gevuld, de ambiance is er ongekend. Daar zijn de Petra Peters en Franky Franks de grote sterren...

De valse noten worden vergeven, foute kostuums zijn er de regel... zolang het feestje maar op gang blijft...

 

Kamping Kitsch Club festival, concours Slager Tente

De man die de laatste 5 edities werd aangesteld voor de programmatie in betreffende tent, is DJ Peter Van Praag. Zelf al 40 jaar actief in muziekland als DJ op allerlei gelegenheden (groot en klein) en organisator van evenementen in De Burggrave, een ontmoetingscentrum in Evergem dat hij samen met zijn echtgenote Nancy uitbaat. Hij is gekend bij tal van grote artiesten (niet iedereen kan zomaar een Frans Bauer persoonlijk opbellen...) en uiteraard ook bij vele 'kleintjes' die hij op regelmatige basis naar zijn zaak haalt voor één of andere shownamiddag.

De eerste keer op Kamping Kitsch, koos hij zelf de aantredende artiesten in de tent. Het tweede jaar kwamen de vragen al binnen... En dat werd iedere keer alleen maar meer sinds hij de programmatie in handen kreeg. Gezien er 'slechts zoveel plaats' is op het programma, moet hij ieder jaar velen onder hen teleurstellen. 

Vandaar het idee: een concours waarbij elke lokale artiest wordt uitgenodigd om deel te nemen. De organisatie van Kamping Kitsch Club was het idee genegen en besloot het op te nemen in het officiële gebeuren van het festival. Meedoen is heel simpel: artiesten die zich geroepen voelen, surfen naar www.petervanpraag.be en daar vinden ze alle nodige informatie en voorwaarden.

In een notendop:

  • Laat de beschikbare instrumentale versie van 'You Never Walk Alone' afspelen en zing live mee terwijl jij jezelf of iemand anders een video opneemt met de smartphone. Opnamekwaliteit is van ondergeschikt belang, zelfs al ligt het nummer je niet honderd procent. Wees gewoon origineel.
  • Stuur die clip VOOR 26 februari op via We Transfer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je bent meteen opgenomen in de pré-selectie.
  • Alle inzendingen worden op 27 februari beschikbaar gesteld op de site van Peter Van Praag en dan is het enkel en alleen aan de fans om te stemmen. Zij bepalen wie de finalisten worden.
  • De 15 inzendingen met de meeste stemmen, gaan door naar de finale die wordt georganiseerd op 19 maart in OC De Burggrave, Evergem.
  • Tijdens de finale, gepresenteerd door niemand minder dan Sergio (die ook een optreden zal geven) wordt de winnaar bepaald. Opnieuw door de aanwezige fans én door stemmen van thuis uit gezien het evenement live zal worden gestreamd op de site. Een vakjury heeft eveneens een aantal punten uit te delen.

Wat staat er op het spel?

  • de 15 finalisten zijn sowieso zeker van een plaats in de Slager Tente op 19 augustus tijdens Kamping Kitsch Club festival.
  • zij krijgen eveneens tijdens de finale een fotoshoot aangeboden door Foto William en De Vlaamse Muzieksite
  • de winnaar wordt de headliner van de Slager Tente én mag bovendien op de main stage het festival in gang trekken (2 keer optreden dus!)
  • hij/zij wordt eveneens de uitvoerder van het allereerste Slager Tente thema-lied dat speciaal wordt gecomponeerd. Met andere woorden: een nieuwe single.
  • tenslotte, niet onbelangrijk, gaat er een berg promotie mee gepaard binnen de communicatie van het festival.

Is het een zangwedstrijd die zich focust op zangtalent of de volgende superster boven water moet halen? NEEN, al zijn die dingen nooit voorspelbaar... Het gaat hier enkel over de kunde om ambiance uit de mouw te schudden en de fans, familie, vrienden, sympathisanten, buren, dorpsgenoten en aanverwanten aan te moedigen om te stemmen, want zij hebben zo goed als alles te zeggen...

Er valt met andere woorden niets te verliezen terwijl er tal van kansen voor het grijpen liggen...

Mochten wij zelf in het genre actief zijn, we zouden niet twijfelen... Doch in deze reikt de droom niet verder dan de douche.

 

https://www.kampingkitschclub.be/nieuws/slager-tente-wedstrijd

 

©2023 J.E.