In Gent start een onderzoeksteam met de wervingscampagne voor het allergrootste gezondheidsonderzoek ooit in ons land. De stad, het UZ, de UGent en iMEC zoeken nog bijna 20.000 Gentenaars van 45, of meer, die zich 20 jaar zullen laten screenen. Het onderzoek moet inzicht geven in de veroudering. 

 

We willen de toekomstige gezondheidszorg verbeteren en dat kunnen we enkel als we goed weten hoe het verouderingsproces werkt", zegt professer Marthe De Boevre. Ze is verbonden aan het UZ en één van de drijvende krachten achter de gezondheidsmonitor

Een team van 30 experten zal de komende 20 jaar stalen nemen en metingen uitvoeren bij 20.000 deelnemers boven de 45. Het team zoekt mensen uit 5 Gentse deelgemeenten (Gentbrugge, Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem/Afsnee, Wondelgem en Zwijnaarde). 

"Een vooronderzoek toont dat we in die deelgemeenten een publiek kunnen samenstellen dat niet alleen representatief is voor Gent, Vlaanderen of België... maar ook voor West-Europa." De deelnemers worden gezocht met een campagne in 8 talen, en het Gents. 

5 onderzoeksmomenten

Het onderzoeksteam vond intussen door kleinschalige oproepen al 200 deelnemers. Zij ondergaan vandaag al de allereerste testen. Het is bedoeling dat het onderzoekspubliek op korte termijn 100 keer groter wordt. 

De deelnemers moeten zich registreren. Een deelname is gratis. Wie meedoet vult om de 4 jaar enkele vragenlijsten in en doorloopt een screening. Die bestaat uit fysieke proeven. Er worden ook stalen genomen (bloed, urine, haar, stoelgang, speeksel). 

Het team rekent in totaal op 400.000 vragenlijsten en 180.000 stalen. De data zullen veilig bewaard worden in de biobank van het UZ Gent en op de servers van de UGent. Deelnemers kunnen op elk moment uit de studie stappen. Er wordt ook rekening gehouden met mensen die verhuizen en met sterfgevallen. 

Onbekende gezondheidsproblemen

Het verouderingsproces wordt bepaald door de genen en de omgeving. "Deze studie kan verbanden tonen en risicofactoren in kaart brengen. Dat kan helpen in de behandeling van ziektes en zelfs de ontwikkeling van geneesmiddelen." 

Tijdens het onderzoek kunnen er gezondheidsproblemen ontdekt worden, voor deelnemers ze zelf kennen. "Ze kunnen kiezen of ze hiervan op de hoogte gebracht willen worden. Dat gebeurt via de huisarts, en ook enkel als het om belangrijke en behandelbare resultaten gaat."  

In het buitenland zijn grootschalige onderzoeken al langer in zwang. "In Nederland en Groot-Brittannië zien we dat het preventieve beleid daardoor al verder staat", besluit De Boevre.