- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Op Stap
- Hits: 2016
Misschien een van de minder bekende Duitse wijnregio’s maar daarom niet minder interessant, integendeel.
De Nahe kreeg in 1971 erkenning als wijnbouwgebied. Daarvoor werd wijn uit deze streek eenvoudig ‘Rheinwein’ genoemd.
Klimaat, ligging en het streven naar perfectie bij vele wijnboeren heeft ervoor gezorgd dat dit juweeltje in het zuidwesten van ca. 4200 ha zich heeft ontwikkeld tot een van de beste wijnregio’s van Duitsland.
De rivier de Nahe ontspringt in het Saarland bij Nohfelden-Selbach en mondt bij Bingen uit in de Rijn. Het gebied aan de Nahe en zijn zijrivieren kent een wijnbouwtraditie van 2000 jaar. Dankzij de natuurlijke beschutting door de hoge Hunsrück zorgen milde temperaturen en veel zonneschijn (1750 uren zon/jaar) voor een uitstekend klimaat voor de wijnbouw.
Geen enkel ander Duits wijngebied biedt op zo’n kleine ruimte zoveel verschillende bodentypes. Druiven groeien er op leisteen, vulkanische porfierbodems, löss of leem dat vele mogelijkheden biedt tot druivenaanplant met verschillende wijnstijlen.
Naast de finesserijke Riesling die een kwart van de aanplant in beslag neemt worden Rivaner, Silvaner, Müller-Thurgau in wit aangeplant. Ook Burgunders, Kerner, Scheurebe, Portugieser en Dornfelder zijn hier best thuis. Momenteel kan men stellen dat een flink aantal producenten hoort bij de wijnelite van Duitsland.
Op gebied van toerisme en als hoogtepunten van de wijncultuur raad ik volgende bezoeken aan:
Gut Hermansberg waar tegenwoordig superieure Riesling gedijt. Ooit werd daar kopererts gedolven. De wijngaard Schossböckelheimer Kupfergrube was tot 1901 exact wat de naam suggereert, een kopergroeve. In dat jaar kocht de Pruisische staat het terrein en stichtte er het Weinbaudomäne
Niederhausen.
Kloosterruïne Disibodenburg in Odernheim aan de Nahe is niet alleen beroemd vanwege Hildegard von Bingen*, maar kan ook bogen op een oeroude wijngeschiedenis. Er zijn aanwijzingen van Romeinse wijnbouw op de zuidelijke hellingen sinds de 11e eeuw. Deze hellingen zijn ononderbroken beplant met druivenstokken.
Openluchtmuseum Bad Soberheim waar wijnbouw van de Middeleeuwen tot op heden nergens zo aanschouwelijk wordt gepresenteerd als openluchtmuseum. Het in 1973 geopende museum in het idyllische Nagtigallental is met een oppervlakte van 35 ha en circa 60.000 bezoekers per jaar het grootste in zijn soort in Rheinland-Pfalz.
Tot slot wil ik jullie nog een wijnweetje meegeven: Zoals vrijwel ieder ander wijngebied heeft ook de Nahe een wijnroute. Deze route is samenlopend met de Duitse edelsteenroute waarvan Idar-Oberstein niet ver weg ligt. Ieder jaar wordt een speciale wijn uitgebracht in een speciale sierfles, de ‘Edelschliff’, waarvan elke fles is voorzien van een edelsteen.
Veel wijn- en reisgenot!
Bronnen:
WikipediA: Hildegard von Bingen, bijgenaamd ‘de Sibille van de Rijn’ was een Duitse benedictijnse abdis die aanzien wordt als eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek.
Georges De Smaele - Wijnrecensent
- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Op Stap
- Hits: 1380
We gaan eens naar een minder gekend land maar waar ze toch mooie wijnen maken, Libanon.
Libanon is één van de oudste wijngebieden ter wereld. Het grootste deel van de wijndruiven wordt geteeld in de Bekaa Vallei vanaf ongeveer 1000 meter hoogte en in de Batroun Regio vanaf 500 meter hoogte.
Mooie droge zomers en koele nachten zorgen voor gebalanceerde wijnen met een lekkere typische kruidigheid.
Naast de drie plaatselijke druiven: Obaideh, Merwah en Youssefi worden er ook Franse en internationale druiven geteeld zoals:Chardonnay,Sauvignon Blanc, Cinsault, Carignan, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Grenache, Syrah, Clairette....
Aurora is een kleine winery gevestigd in de Batroun regio in het Noorden van Libanon.
Een uit de hand gelopen hobby van eigenaar Fadi Geara.
De Aurore Chateau is een rode wijn van Cabernet Sauvignon (65%) en Merlot (35%).De druiven worden er hand geplukt rond de eerste of tweede week van september. De totale productie van deze wijn is 4500 flessen per jaar.
Deze wijn gaat voor 2 jaar rijpen op houten vaten, deels Amerikaanse en deels Franse eik.
Deze donkerrode wijn met een paarse tint heeft de aroma's van zwart fruit met een mooie smaak van mokka en karamel en vanille met mooie kruidigheid met op het einde een lichte afdronk van munt. Lekkere wijn.
Info door: Philippe Roels
Didier De Wever
- Gegevens
- Geschreven door: Cultuur Nieuws
- Categorie: Op Stap
- Hits: 1534
Nog tot 13 januari 2019 kan je genieten van deze fonkelende China Light Zoo editie in Antwerpen. De rode draad is dit jaar, het romantische verhaal van de Lotus prinses en haar geliefde.
Dit lichtfeest is in China een 1000 jaar oude traditie. Laat je onderdompelen in de magische wereld van draken, boeddha's, pauwen en lotusbloemen.
Sinds de eerste editie in 2014 van start ging is het aantal verlichte objecten verviervoudigd.
In totaal werkten aan deze editie voor het vervaardigen en plaatsen van deze 71 composities, liefst 130 personen. De 30000 lichtjes
creëren een zeer aangename sfeer in de donkerste dagen van het jaar en zorgen ervoor dat je na dit schouwspel, met een warm gevoel huiswaarts keert.
Je kan China Light Zoo bezoeken tussen 18uur en 20uur.
Let op! Er wordt gewerkt met 3 tijdsloten :
van 18u tot 19u30
van 19u tot 20u30
van 20u tot 21u30
Het tijdslot bepaalt wanneer je bezoek van start gaat!
Tickets bestel je via www.ZOOantwerpen.be/ChinaLightZOO
slideshow:
Foto's: Norbert Vinck
- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Op Stap
- Hits: 1550
Het verhaal achter Finco Monasterio van Baron de Ley. De wijn gemaakt met oa. de verboden druif in Rioja, ''Cabernet Sauvignon''.
Na een zeer strenge controle in de wijngaard worden de rijpe druiven voor deze wijn met de hand geoogst.
( Tempranillo (80%), Cabernet Sauvignon, Garnacha, Graciano, Mazuelo ).
Dan worden ze in bakken van maximum 15 kilo zeer voorzichtig naar de selectietafel vervoerd. Uiteindelijk komen alleen de allerbeste volledige druiven in aanmerking voor kneuzing. In speciaal voor deze wijn ontworpen vaten komt de fermentatie tijdens de ongeveer 15 dagen op gang.
Deze wijn rijpt 18 maanden op Amerikaanse en Franse eiken vaten. Dan rust hij voor 6 maanden in grote houten vaten van 10.000 liter alvorens de wijn wordt gebotteld. De fles heeft een kenmerkend metalen etiket met een kloosterbel.
De intens donkere paarse kleur voorspelt zijn concentratie: Stevig, rijp, zwarte bessenfruit, koffietonen, zoethout, kruiden en chocola. Bovendien is de Finca Monasterio met zijn aangename tannines fluweelzacht, vol in de mond en goed in balans. De zeer lange afdronk is verleidelijk en nodigt je uit om er verder van te drinken. Verfijnde wijn en ideale begeleider van gegrild en geroosterd vlees, wild en pittige kazen. Kan nog jaren bewaard worden.
Info door: Philippe Roels
Didier De Wever
- Gegevens
- Geschreven door: Didier (DDW)
- Categorie: Op Stap
- Hits: 1675
Deze wijnreis start in Italië, Philippe neemt jullie mee voor deze eerste editie naar Toscane.
Op één van de hoogste heuvel van Toscane ligt het dorpje Montepulciano.
Dit is een prachtig dorpje in de provincie Siena die wereldwijd bekend staat om zijn wijnen van Vino Nobile di Montepulciano.
Gelegen in de prachtige heuvels van Toscane, bevind zich de wijngaarden van Puru Manvi.
Dit is een klein familiebedrijf dat zich toelegt op het produceren van biologische wijnen van hoge kwaliteit.
De jonge wijngaard richt zich op het combineren van traditionele methoden met innovatieve ideeën.
De wijnbouwer maakt wijn op de klassieke en ambachtelijke manier, het zijn wijnen met unieke en verfijnde aroma's.
Het doel is om milieubewuste landbouwmethoden toe te passen in onze wijnproductie.
Waar mogelijk is minimaliseren zij het gebruik van machines en benadrukken ze het werk met de handen.
Zo stelt de biologische landbouw hen in staat om klein te blijven.
De druiven die aangeplant zijn: Prugnolo Gentile, een soort Sangiovese een klein beetje Merlot en Cabernet Sauvignon.
De wijngaard is 1,84 ha waarvan 1,3 ha momenteel wordt gebruikt voor de productie van wijn.
De resterende 0,54 hectare zullen pas in 2019 worden geproduceerd.
Momenteel produceren ze ongeveer 7500 flessen wijn. 5500 voor de Vino Nobile Montepulciano , 1500 voor de Rosso di Montepulciano en 500 voor de Vin Santo.
Alle de wijnen worden geproduceerd volgens de methode van de biologische landbouw.
De druiven worden gekweekt zonder chemische meststoffen en herbiciden, daardoor hebben deze wijnen een hoge kwaliteit.
Het doel is om druiven te cultiveren met een hoge waardering voor het milieu en op een duurzame manier.
Voor de mensen die daar op vakantie willen gaan, ze hebben er een vakantievilla waar je met 10 personen kan verblijven.
Didier De Wever
Info door: Philippe Roels