De Stad Gent verdeelt 2.500 digipakketten onder de meest kwetsbare Gentenaars. Een pakket bestaat onder meer uit een laptop, digitale hulp aan huis en een gedeeltelijke tussenkomst voor 1 jaar internet. Eerder werd ook aangekondigd dat zo'n 35.000 kwetsbare Gentenaars een maaltijdbudget van 30 euro krijgen. Daar komen er nu zo'n 18.500 bij.
Digitale kloof helpen dichten
Toegang tot de digitale wereld is tijdens de coronacrisis belangrijker dan ooit. Denk maar aan afstandsonderwijs, online afspraken, werk zoeken en sociaal contact. Om kwetsbare Gentenaars te ondersteunen, verdeelt de Stad Gent 2.500 digipakketten onder bestaande of nieuwe OCMW-cliënten die zelf onvoldoende budget hebben.
De laptops zijn niet in bruikleen, maar worden eigendom van de cliënt.
'De coronacrisis stelt de digitale kloof op scherp. Digitale kanalen zijn vandaag belangrijker dan ooit om school te lopen, voor het werk, om onze vrije tijd anders te organiseren en contact te houden. Met 2.500 laptops gekoppeld aan digitale ondersteuning leveren we een belangrijke inspanning om die kloof te dichten.'
Meer dan alleen een laptop
In het pakket zit niet alleen een laptop, maar ook een vorming rond basisvaardigheden én specifieke kennis, bijvoorbeeld rond internetveiligheid of het gebruik van Smartschool. Ook inbegrepen: digitale hulp aan huis, bijvoorbeeld voor de installatie van programma’s.
Daarnaast voorziet de Stad een gedeeltelijke tussenkomst voor internet voor 1 jaar.
Een maatschappelijk werker oordeelt of een aanvrager aan de voorwaarden voldoet. De pakketten worden toegekend in het kader van activering naar werk, het schooltraject of om sociaal isolement te doorbreken. De verdeling zelf gebeurt begin volgend jaar.
De Stad Gent gebruikt zo’n 2,6 miljoen euro federale middelen voor deze actie, en voorziet ruimte voor een eventuele nabestelling van 500 extra pakketten.
Extra maaltijdbudget
Eerder werd aangekondigd dat 35.000 niet-OCMW-cliënten met recht op een verhoogde tegemoetkoming eenmalig een maaltijdbudget van 30 euro krijgen. Daar komen nu 18.500 OCMW-cliënten bij. Ook zij krijgen een betaalkaart die werkt volgens een maaltijdchequesysteem en in de toekomst ook kan gebruikt worden bij eventuele nieuwe steunmaatregelen. De totale actie is mogelijk dankzij 550.000 euro federale middelen en één miljoen euro het Vlaamse noodfonds.
Tot slot gaan ook extra middelen naar personeel en werking om kwetsbare Gentenaars ook tijdens de tweede golf goed te kunnen ondersteunen. Gent zet in totaal 3,8 miljoen euro uit het federaal COVID-19-fonds in voor hulp aan kwetsbare Gentenaars.
Didier De Wever