“ Blijf in uw kot” was de opvallendste uitspraak tijdens de Coronavirusperiode.
Zolders werden opgeruimd, overtollige kledij werd gedoneerd voor een goed doel, binnen- en buitenhuis karweitjes werden gretig aangegaan om de verveling een halt toe te roepen.
Anderen vonden hun pleziertjes in tuinwerk en nog anderen vonden eindelijk de tijd om een fotoalbum samen te stellen over hun vorige reizen enz. Velen zochten vermaak in televisie kijken, internet, facebook en muziek op Yo Tube….
Bij mij thuis werd gewoontegetrouw wel eens een flesje wijn gekraakt bij het luisteren naar een nostalgisch liedje gevonden op Yo Tube.
Als wijnliefhebber vroeg ik me dan ook af welke invloed muziek heeft op ons waarnemend vermogen bij het degusteren van een fles wijn.
Ik ging grasduinen op internet en in mijn cursussen wijnopleiding.
Proefondervindelijk interessant en inderdaad de muziek die je beluistert kan invloed hebben op hoe je de wijn smaakt.
Zij het nu klassieke, uptempo of rustige melodieën, wetenschappelijk onderzoek heeft de connectie tussen de twee aangetoond.
Uit onderzoek blijkt dus dat muziek onze beleving van wijn sterk kan veranderen, in hoeverre we ervan genieten, hoe het smaakt, hoe snel we het drinken en hoeveel geld we eraan uitgeven.
Ik begon te brainstormen over de vragen:
-
zorgt opzwepend ritme ervoor dat we graag bewegen op muziek?
-
koppelt ons brein muziek aan herinneringen?
-
activeert muziek je motorische en creatieve hersengebieden?
Muziek helpt bij de sfeer van het drinken van wijn.
De manier waarop we onze gevoelens interpreteren heeft een grote invloed op hoe we ons voelen.
Dit kan gerust vergeleken worden met het aansteken van een kaars om een bepaalde sfeer te creëren.
Rustgevende muziek is datgene wat we nodig hebben om tot onszelf te komen.
Hoe het ook zij: hoe meer je geniet van de muziek die je hoort, hoe beter de wijn zal smaken die je erbij drinkt.
Muziek beïnvloedt hoe wijn smaakt.
Terug toont de wetenschap aan dat mensen de aanleg hebben om bepaalde smaken aan bepaalde geluiden te koppelen. Wetenschappelijk onderzoek bewees dat hierdoor zoete, soepele of zure smaken in wijn beïnvloed worden door de muziek die we erbij beluisteren. Hou rekening met:
-
De beleving van zoete smaken in wijn wordt versterkt door muziek met een gelijkluidend, vloeiend en zacht tempo met hoge, vrolijke piano-accenten erin. De proever-luisteraar van zachte muziek proeft duidelijke fruitige kenmerken in de wijn.
-
De beleving van de soepele smaken in wijn wordt versterkt door muziek waarbij harmonieuze majeurakkoorden gespeeld worden. De proever-luisteraar ervaart meer diepgang en robuuste accenten in zijn wijn.
-
De beleving van de zure smaken in wijn wordt versterkt door muziek met een krachtig staccato tempo en hoge, schelle tonen. De proever-luisteraar van zulke muziek proeft duidelijk frisse en kruidige smaken in zijn wijn.
Wanneer we de muziek die we beluisteren omschrijven als krachtig en gewaagd, dan is de kans groot dat we de wijn die wij erbij drinken ook met organoleptische overeenstemmende termen zullen omschrijven.
Tedere en zachte muziek zal ook meer zo smaken. Experimenteer eens met een sauvignon blanc of een chenin blanc bij lichte klassieke muziek van Mozart?
Probeer eens een lichte fruitige shiraz geschonken bij zwaardere klassieke muziek en je zult merken dat je beoordeling van de wijn meer powerful zal klinken?
Doe de test eens met een Italiaanse rode Montalcino uit Toscane waarvan de volle complexe smaak zeer goed coördineert met een mooie sfeervolle instrumentale fusionjazz?
Muziek beïnvloedt hoe snel we wijn drinken.
Zowel het tempo als het volume van de muziek kunnen invloed hebben op hoe snel het wijnglas leeg is. Hoe sneller de beat, hoe sneller men drinkt. Deze truc wordt vaak gebruikt in de horeca om het tempo van de drankbestellingen op te drijven.
Muziek beïnvloedt het winkelgedrag.
Muziek beïnvloedt ook hoe we geld uitgeven aan wijn en welk type wijn we dan uitkiezen.
-
de culturele achtergrond van de muziek heeft invloed op welke wijn je koopt. Hoor je Franse muziek in je wijnhandel, dan ben je sneller geneigd om Franse wijn aan te kopen. Hetzelfde voor Duitstalige muziek, Italiaanse en ga zo verder.
-
het muziekgenre beïnvloedt onze voorkeur voor rode of witte of rosé wijn. Rockmuziek met een stevige bas zal consumenten eerder verleiden om voor rode wijn te kiezen, terwijl vrolijke popmuziek eerder aanzet tot het aanschaffen van witte of rosé wijn.
-
de muziekstijl heeft invloed op het totale bedrag wat je uitgeeft aan wijn. Klassieke muziek moedigt het meest aan om dieper in de portemonnee te tasten. Als er dus opzwepende klassieke muziek opstaat willen we onszelf belonen en hebben we een associatie met luxe, dus kopen we eerder een duurdere fles wijn. In wetenschappelijke termen noemt men dit aanmaak van dopamine wat dan weer invloed heeft op het beloningscentrum van onze hersenen.
Uit al deze bevindingen leren we dat :
-
wijn en muziek goed bij elkaar passen en ons een positief effect nalaten.
-
muziek maakt ons blij, wijn dus ook!
Zo besloot ik dan ook een volgende keer bij het wijndrinken meer aandacht te schenken aan de passende achtergrondmuziek.
Proost, het werkt!
Georges De Smaele, wijn recensent