De website hoeveelin.stad.gent, waar alle bevolkingscijfers gebundeld worden, is sinds deze week een pak interactiever en gebruiksvriendelijker. Je ontdekt er nu ook het verhaal achter de cijfers. Bovendien kan je via het nieuwe wijkdashboard voor het eerst je wijk makkelijk vergelijken met de hele stad.
Hoeveel kinderen lopen school in Gent? Hoeveel Gentenaars zijn er in 2033? Wie zijn de Gentenaars eigenlijk? Wie verhuist naar Gent, wie vertrekt naar andere oorden? Het zijn maar enkele vragen waarop de website https://hoeveelin.stad.gent een antwoord kan bieden.
De website is sinds deze week veel gebruiksvriendelijker en interactiever. Zo werden de 25 wijkprofielen grondig vernieuwd. Als wijkbewoner vind je er niet alleen meer de droge cijfers, maar ook het verhaal erachter, een analyse van de wijkregisseur en de belangrijkste projecten voor de toekomst.
Vergelijken
Via het nieuwe wijkdashboard kan je voor het eerst de cijfers van je wijk makkelijk vergelijken met de cijfers van de hele stad. Wist je bijvoorbeeld dat er in Muide-Meulestede relatief gezien het meeste kinderen geboren worden (14,5 per 1.000 inwoners) en in Drongen het minste (7 per 1.000 inwoners)? In heel Gent gaat het om 10,8 geboortes per 1.000 inwoners.
In Gent maken we onze data zoveel mogelijk beschikbaar. Je kan er veel van opsteken. Over de wijk waar je woont bijvoorbeeld, of over hoe onze stad evolueert.Mathias De Clercq, burgemeester
Tot slot is er een nieuwe pagina met tendensen. Gent is bijvoorbeeld een jonge stad. In vergelijking met Vlaanderen telt Gent meer jonge kinderen, meer 25- tot 39-jarigen en minder 65- tot 79-jarigen. De komende tien jaar zet die trend zich door met meer geboortes én meer studenten. Kanttekening: ook het aantal 65-plussers neemt toe. Deze en andere tendensen zijn nu makkelijk te raadplegen.
Met deze vernieuwde website krijgt elke Gentenaar de sleutel in handen om zijn of haar wijk écht te leren kennen. De cijfers vertellen niet alleen het verhaal van vandaag, maar tonen ook waar we als stad naartoe gaan.Astrid De Bruycker, schepen van Participatie